Voltam ultrahangon, és gyakorlatilag teljesen jó minden, semmi sem utal rá, hogy mostanában lett volna fellángolás, vagy hogy komoly baj lenne, ugyanúgy csak a hmirigy farokrésze gyulladt kicsit (ráadásul már csak 24 mm széles, korábban 30 körül volt, szóval elvileg még javult is a helyzet), illetve ugyanúgy csak pár 2-3 MM-es meszes folt van rajta, ahogy már évek óta. :)
Közben találtam egy érdekes, illetve meglehetősen tartalmas cikket a krónikus gyulladásról:
http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/IX/2/066.htm
Igaz, főleg a fájdalomcsillapításról szól... Mindenesetre itt tényleg szó van valami olyasmiről, hogy a fájdalom helye attól is függhet, hogy a szerv melyik része van érintve (erre vonatkozóan még sehol sem találtam utalást). A hasfájás nélküli tompa derékfájdalom, az időnkénti nyillalásokkal egyébként pont illik az esetemre, többnyire ilyen szokott lenni, ahogy írtam (illetve derékégés), szóval most kicsit megnyugodtam. :)
És egy idézet az enzimpótlással kapcsolatban:
"Dobrilla irodalmi áttekintésében összegzi az addigi tapasztalatokat: ha a pancreas funkciója több mint 90%-ban károsodott, akkor pancreas enzim kivonatot kell adni7."
Tehát elvileg lehet, hogy tényleg tök feleslegesen szedjük a kreonokat és pangrolokat... legalábbis mi, akiknek a hasnyálmirigye még jórészt (vagy szinte teljesen) működőképes...