capricorn18 Creative Commons License 2011.10.30 0 0 7

Üdv mindenkinek!

Pár gondolattal szólnék hozzá, az előző hozzászólásokhoz.

A szüleimtől hallottak alapján, ki lehet jelenteni, hogy anno azért a kistermelők támogatva voltak ilyen olyan módon. Nem konkrétan a galambhús előállításra gondolok, ebbe sorolható a tojástermelés, a nyúlfelvásárlás stb.

Napjainkra a támogatások megszüntek, a kisgazgaságokkal és a kistermelőkkel egyetemben. Nem igen éri már meg leadásra tartani állatot.

Persze akiknek saját földjük és terményük van, valamilyen szinten jobb induló alappal indul ebben a dologban. De aki ezekkel nem rendelkezik, szerintem nem is érdemes erre beállni, csak kimondottan a család és maximum a rokonság ellátására tartani az állatokat.

Jelenleg felénk például a nyúl felvásárlási ára 380 ft/ kg. Ha felszámolja az ember, hogy a nyúltáp itt 170 ft/kg, 8-10 ezer mázsája a zabnak illetve a lucerna széna 600-1000 ft/bála... Ha ezt mindet meg kell venni, akkor éppen csak, hogy jut is marad is.

De ez a galambok esetében is hasonló én 8 féle magból álló saját keveréket etetek a galambjaimmal (búza, kukorica, napraforgó, köles, borsó, cirok, hántolatlan rizs , fénymag) teszem hozzá, mindegyiket veszem nekik. Hát nem igazán éri meg a 750 ft/ kg-os felvásárlási árral szemben.

Szerény belátásom szerint, én leadási szinten nem állnék be egy állat tartására sem.

Ilyen takarmány árak mellett inkább beálltam a minőségi állatok tartására amik megfelelnek a fajta standardjének. Igaz tovább kell így nevelni az adott állatot mire eladható, de számomra ez jobban megéri.

Félreértés ne essék, senkit sem akarok lebeszélni semmiről, csak a saját véleményemet szerettem volna leírni.