Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2011.10.29 0 0 1023

Szia Iszka!

Jó megfigyelő vagy. A volt laktanya területén a sárga hosszan elnyúló épületben lakom. A 4. emeleten teremnek ezek a szép fügék. Idén több fajtával is próbálkoztam dugványozni. Kisebb-nagyobb sikerrel. Remélem túlélik kint az erkélyen a telet. Ezért mindent megteszek értük. A kiültetett fügéd lehetséges, hogy csak a harmadik évben fog termést hozni a kiületés után, ha abszolút nem nyúlsz hozzá. Ugyanis a gyökerek szabadon tudnak növekedni, nincs ami visszafogja a növényt a növekedésben és a termésekre összpontosítson. "Túl jól érzi magát". Ha június derekán, vagy végén visszacsíped a hajtásokat és teszel róla, hogy ne is nőljenek ki a hajtások még egyszer az ágvégeken, illetve máshol sem, akkor a növekedés helyett elkezd majd teremni. Próbáld ki, mást nem tudok javasolni. Ha biztosan szeretnél terméseket látni, és mindezt úgy, hogy biztosan be is érjenek, van egy másik ötletem, egy olyan nagyobb dézsa, melyet nem szándékozol elvinni a kigondolt helyéről, pl.: egy nagyobb 100 literes, vagy 250 literes műanyag dézsa, vagy szőlőnek készített mustos műanyag "dézsa", melyet a földbe leásol, és ebbe ülteted a növényt. A gyökereket itt is egy bizonyos korlátok közé szorítod, s így biztosan terem.

Nekem a 2010-ben dugványként meggyökereztetett fügém idén már szépen termett dézsában. Bonsai efektus révén.

Próbáld ki valamelyik variációt, illetve nézz utána Feriba51 régebbi hozzászólásainak. Nagyon lényegretörő és jó ötletekkel lát el bennünket.

Előzmény: Iszka (1016)