John B. Creative Commons License 2011.10.27 0 0 519

Sziasztok!

Mivel mostanában pang kissé ez a templomos topik,ezért gondoltam reklámozom kicsit lakhelyem,Hajdú-Bihar megye látnivalóit.

Bár ez a megye nem éppen a leggazdagabb a középkori emlékekben,templomromokban,de néhány látnivaló azért errefelé is akad,amiért talán mégis megéri errefelé járni.

Nem a teljesség igényével,de válogattam azok közül a romok közül,amik nekem a környékről a legjobban tetszenek.

Lássuk hát:

Gúti templomrom:

Ez a rom Nyiradonytól nem messze található a Gúti erdőben,valamikor az 1200-as évek végén keletkezett.

Herpályi-templomrom:

Berettyóújfalu külterületén található román kori monostor maradványa,a XII. századból.

Pár száz méterre innen találhatóak a szántóföldön egy másik templom alapfalai is.

Fancsikai templomrom:

Debrecen-Erdőspusztán az elpusztult Fancsika falu XII.századi templomának alapfalai.

Hajdúszoboszlói erődtemplom falai:

Zeleméri templomrom:

Hajdúböszörmény közelében,Bodaszőlőn egy kunhalmon áll az 1300-as években épült és 1594-ben elpusztult templom romja.

Parlagi templomrom:

Debrecen-Dombostanya közelében áll a XIV. században épült,majd egy földrengés következtében elpusztult Parlagi templomrom.

Továbbá,bár nem templomok,de talán ezek is érdekesek:

Ördögárok:

Honfoglalás előtti szarmata védelmi vonal rekonstruált maradványa a Debrecen-Vámospércs közötti útszakasz mellett.

Bocskai vár:

Nagykereki belterületén lelhető fel Bocskai István erősen átépitett egykori várkastélya.