Sziasztok!
Mivel mostanában pang kissé ez a templomos topik,ezért gondoltam reklámozom kicsit lakhelyem,Hajdú-Bihar megye látnivalóit.
Bár ez a megye nem éppen a leggazdagabb a középkori emlékekben,templomromokban,de néhány látnivaló azért errefelé is akad,amiért talán mégis megéri errefelé járni.
Nem a teljesség igényével,de válogattam azok közül a romok közül,amik nekem a környékről a legjobban tetszenek.
Lássuk hát:
Gúti templomrom:
Ez a rom Nyiradonytól nem messze található a Gúti erdőben,valamikor az 1200-as évek végén keletkezett.
Herpályi-templomrom:
Berettyóújfalu külterületén található román kori monostor maradványa,a XII. századból.
Pár száz méterre innen találhatóak a szántóföldön egy másik templom alapfalai is.
Fancsikai templomrom:
Debrecen-Erdőspusztán az elpusztult Fancsika falu XII.századi templomának alapfalai.
Hajdúszoboszlói erődtemplom falai:
Zeleméri templomrom:
Hajdúböszörmény közelében,Bodaszőlőn egy kunhalmon áll az 1300-as években épült és 1594-ben elpusztult templom romja.
Parlagi templomrom:
Debrecen-Dombostanya közelében áll a XIV. században épült,majd egy földrengés következtében elpusztult Parlagi templomrom.
Továbbá,bár nem templomok,de talán ezek is érdekesek:
Ördögárok:
Honfoglalás előtti szarmata védelmi vonal rekonstruált maradványa a Debrecen-Vámospércs közötti útszakasz mellett.
Bocskai vár:
Nagykereki belterületén lelhető fel Bocskai István erősen átépitett egykori várkastélya.