A napelemes rendszerem egy fiatalabb suzuki swift árában van (kb.1,5mill). De mivel apránként építettem az évek alatt így nem jelentett olyan nagy anyagi megterhelést. Lehet választani ki melyiket venné?
A napelemek 230W-os 24v rendszerű Lorentz típusú táblák. 25év 80%-os teljesítménygaranciával, ha jól emlékszem. 24/220v-os inverter 1,8kw folyamatos terhelést bír, 3,6kw(16A) pillanyatnyi, ill túlvezérelhető max30percig kb2,2kw határig. A puffer, ill tárolóakksik 4db banner solar akku, 230Ah. Ezenkívül pár extra kütyü a cuccban, pl Bypass (áramkimaradás/merülés esetén rákapcsol az elmüre). Ezenkívűl egy "fontosságválasztó konnektor" amire nem tudom mi a szakkifejezés. De úgy működik, hogy a terhelés igénynek megfelelően az adott teljesítényigény fennállásáig lekapcsolja a rendszerről azokat a fogyasztókat, amik nem olyan fontos hogy üzemeljenek. Fontossági sorrendben. Pl hűtőt lekapcsolja, ha pl pár percig nagy teljesítmény igény lép fel. Ezt azért volt fontos beépíteni, mert egy az enyémnél nagyobb teljesítményű cucc, már verdesheti a 10millát is. A cél érdekében 15éves dohányosságommal is felhagytam kb3éve. Tehát semmilyen káros szenvedélyem nincs. Csak a dohányzás elhagyása havi szinten (mai árak mellett) legalább 20000ft pluszt jelent. Ez kb 1/10-ed 250W-os napelemtábla ára. Vagyis 10hónap dohánymentesség=kb 1tábla napelem! Érdemes ezen is elgondolkodni. A legutóbbi jó vételem egy kis elektromos házimalom volt (70eFt értékben). 200 az-az kettőszáz Wh-nak megfelelő fogyasztással. Ezzel majdnem 10kg liszt vagy búza-kukorica dara örölhető le vele 1óra alatt. Ez nálunk pl két hétre elegendő kenyérhez elég. Nagyobb mennyiségben a termelő gazdától étkezési búza vásárolható ált.ban 5000Ft/máza áron! Ebből örlés után kb120-140kg kenyér süthető. Vagyis ha mondjuk fa tüzelésű kemencében süti az emberfia a mindennapi kenyerét, vagy elektromos kenyérsütőben (amiben szarabb lesz). És ezutóbbi áramigényét a saját áramfejlesztő biztosítja. Akkor egy évben kemény 10000Ft-ba kerül ez az alapélelmiszer. Össze lehet hasonlítani ezt az árat bármely akciós pékség vagy multi áraival. Nem beszélve az ízérő, illatáról, minőségéről. Rengeteg ilyen kis okossággal lehet hosszútávon nagyon-nagyon sokat spórolni. Vagy jól élni kis fizetésből is. De ehez bele kell fektetni a zsét elöször!
Ja és még egy dolog. 100-110eFt a fizetésem/hó, az asszonynak 70-80eFt. Ebből 50-70eFt-t tudok havonta gond nékül csak én félretenni úgy, hogy fenntartunk házat, autót, gyereket, mint más. Bocs, hogy ennyit dicsekszek ezekkel. Csak valahogy érezni kéne amit Wwgeorge is nagyon jól mondott:
"Ez egy pancser ország, pancser emberekkel akik ezt választották, azt amiben most élünk. Én csak azt veszem észre, hogy sok tehetetlen, életunt ember a rendszert okolja saját nyomorúsága miatt."
Kicsit nyers, de 'tökre igaz!