Fotókat nem csináltam, de megvolt az idei kiwiszüret.
Ez a 4. év, hogy termett a kiwink: 5 kiló lett, 107 szem. Ez súlyban duplája, szemszámban triplája a tavalyinak. Szóval a 2008-as 2(!) szemes első terméshez képest idén is szépen léptünk előre, de azért az átlagsúly jobb volt a megelőző 3 évben.
Eddig 7-8 dekás volt az átlag, és tavaly is több szem 10 deka felett volt, az idei termés apróbb: az átlag 5 deka alatt van, és a legnagyobbak is csak 7-8 deka közöttiek. Talán nem öntöztem eléggé, amikor növésben volt a termés (ezért nem érik el a legnagyobbak a 10 dekát), és sok köztük az olyan apró, amiben alig van mag, azaz rosszul termékenyült virágból fejlődött.
Ez utóbbit ma le is "ellenőriztem": a szüret után egy marék aprót bekötöttem egy zacskóba egy szem almával, hogy gyorsan beérjenek. Mára meg is puhultak, úgyhogy kezdhettem enni őket. Még azok a kis csökött szemek is zamatos édesek, klasszisokkal verik a szokásos bolti kiwit, és valóban elvétve van csak pár mag bennük.
Remélem jövőre ismét sikerül javítani a termésen, már szép számmal nőtt olyan vízszintes vessző, amit metszéskor meghagyhatok és számíthatok rá, hogy bőven fog virágozni.