Akkor álljon itt az én véleményem is (amit előzőleg a DM topikon tettem közzé).
Azt kell mondjam, ritka szar hangzása van a lemeznek. Olyan, mintha egy viszonylag jobban sikerült demót hallgatnék. Zajos (mintha analóg módon rögzítették volna... ami persze nem gond), aránytalan a keverés... feltűnő az effektezés csekély volta (Volta :-D)... az éneksáv gagyi minősége (mintha valami szar mikrofonba énekelt volna és problémák adódtak volna a dinamika kezelésével).
A lemez nyitó számánál még olyan érzetem is támadt, mintha Björk kisasszony keresné a hangokat vagy nem gyakorolta volna be eléggé. Maga a szám elég egyszerű... igazi mélységet se fedeztem fel benne.
A második, 'Thunderbolt' című szám viszont első hallásra tetszett. Már a kezdete alapján is bizakodóvá tett. Sajnos a keverés ennél is ritka szar.
A 'Crystalline' Egész hallgatható darab, amit agyonbasz azzal az értelmetlen drum 'n' bass -os szüttyögéssel.
A 'Cosmogony' című számról valamiért ez ugrott be :
A 'Dark matter' számomra értelmezhetetlen... borzadály. Kakofon űrodüsszeia.
A 'Hollow' a borzalom folytatása... a zenei absztrakt illetve dadaizmus csimborasszója :-D Az ennek megfelelő festmények előtt állnak a 'műértő' sznobok és lefossák a bokájukat gyönyörüktől. Bármit belemagyaráznának. Öncélú művészkedés, amit a sznobokon és magán Björk kisasszonyon kívül kevesen értenek. A drum 'n' bass elemek meg már unalmasak... az ötlettelenséget, a nulla hangzást akarja a csimbumm cirkusszal elfedni.
A 'Virus' végre egy jó szám... de néha az az érzésem, hogy ez a külön Björk -nek kifejlesztett hangszer összevissza kalimpálna... nem ritkán a kellemes dallamot szokatlan, formabontó akkordokkal veri szét, de nem fülsértő módon. (jó... tudom... a megszokott dolgoktól minél jobban elütőt akart csinálni). Ettől függetlenül a 'Thunderbolt' mellett az album másik csúcspontja.
A 'Sacrifice' pedig a harmadik 'kedvenc'... ami kiemelkedik még. Ez a 'kedvenc' persze relatív. A többi számhoz mérten jó.
A 'Mutual core' kontrasztos darab. Nyugiból zúzásba vált, majd vissza. Valamelyest leköti a figyelmemet, de nem kirobbanó szerzemény.
A 'Solstice' nyugis, de jellegtelen darab.
Ami a bónuszokat illeti.
Valamiért az orgonás 'Dark matter' kevésbé volt borzalmas és a 7 perces 'Hollow' is kerekebbnek tűnt.
A 'Nattura' -ról pedig ismét egy Siouxsie and the Banshees -hoz köthető szám ('Mechanical eyes') ugrott be... mindjárt feltolom valahová, hogy meghallgathassátok.
A 'The comet song' meg szerintem egy korábbi albumról lemaradt szám... már csak a hangzása, kidolgozottsága, keverése okán is ezt gondolnám. (A kissé jobb vokálsáv /mikrofon/ minősége miatt is.) Érdekes szám. Avantgarde. Ez inkább Björkös, mint a többi szüttyögés.