mindenki senkije Creative Commons License 2011.10.21 0 0 9299

17 hallgatás után elérkezettnek gondolom az időt, h véleményezzem az albumot.

Moon: Jó ez, de semmi extra.

Thunderbolt: Na! Ez jobb! És a hangzása is olyan, amit (mostmár, így utólag) Biophiliásnak gondolok. Az album hangulatát nagy mértékben befolyásoló darab.

Crystalline: Az egyik legjobb! Simán egy Björk best of-ra is feltenném. A végén az elektronikus vadulás pedig megint egy olyan dolog, ami kifejezetten Biophilia védjegy mostantól.

Cosmogony: A Voltát nagyon szeretem, ez meg mintha onnan maradt volna le. Itt is „helyén van”, nincs is gond vele. Az elektronikus hangok nagyon tutik benne!

Dark Matter: Nagyon-nagyon-nagyon rossz.

Hollow: Ez meg kb egy 4 éves gyerek zenei színvonala. Amikor odaül egy orgonához (vagymihez) és nyomkodja, csak úgy. Mert ő most zenél. Vagy mondjuk egy pszichiátrián is el tudom képzelni, hogy ott valami buggyant ilyen Frankenstein zenét készít. kb a 4. perctől változik a dolog, a beköszönő elektronikus mütymürüttyök sokat dobnak a dalon, de odáig sajnos el is kell ám jutni… Ezekért az ötletekért kár, ez a dal egy kifejezetten bosszantó, idegtépő marhaság. (a Dark Matterrel együtt ki is iktatom a folderemből, „távollétük” sokat javít majd az album összképén)

Virus: Tetszik, kellemes, tipikus Björk dal, amit szeretünk. Egyetlen hibája, h Björk egy néhányszor már elpuffantotta ezt a csilingelős-csengettyűs hangzást. Így sajnos nem elég eredeti a dolog.

Sacrifice: Ez OK.

Mutual Core: Ha az egyik magaslat a Crystalline, akkor ez a másik. Hangulatos, jól hangszerelt, eltalált dal. A vége felé adrenalinbomba. Számomra az album legjobb trackje. Na ilyesmikkel kellett volna telenyomni az egészet. Egy újabb „tipikus” Biophilia dal.

Solstice: Jáááj, hát ez meg minek? Csinált már ilyesmit talán százat is. Most lett egy százegyedik. Pfff…

Összességében azt tudom mondani, hogy most az újdonsága miatt viszonylag sokat és szívesen hallgatom, de ez bizony Björk eddigi leggyengébb produktuma. (Ha a DR9 és tsait nem veszem figyelembe)

Nem arról van szó persze, hogy az album rossz volna, sőt!

De Björktől jobbra számítottam. Kicsit kevés a valóban megkapó, új hangzást hordozó érdekesség. Cserébe viszont sok az unalmasan hangszerelt (vagy meg sem hangszerelt), esetleg önismétlő vagy éppen kifejezetten bosszantóan idegesítő, rossz dal. Az album fele gyakorlatilag nem markáns, feledhető kategória.