The_Rible Creative Commons License 2011.10.13 0 0 853

Régóta foglalkoztat a dolog, hogy milyen keveset tudunk a török hódoltsági időkről. Nagyjából a végvári harcokat tanítják az oskolában, de szinte semmi mást. Pedig 150 évről van szó!

- hogyan változott a népesség összetétele?

- hogyan változott a népesség vallása? A magyarok valyon felvették az iszlám hitet? Milyen százalékban? Milyen nyelvet használtak? Mi volt a lingua Franca?

- hogyan hívták a településeinket? Mi volt a törökkori nevük? (azt látjuk, hogy a románok, környező szláv népek átnevezték a magyar településeket. így volt ez a törökidőkben is?)

Azt tudjuk, hogy Mohácsnál javarészt már megtérített bosnyákok harcoltak a magyar csapatok ellen.

Nemrég német kollégákat elvittük a Nemzeti Múzeumba, rendeltem nekik idegenvezetést. Ha már ott voltunk, gondoltam a történész végzettségű idegenvezetőtől, hogy valyon mi volt Pécs törökkori neve. Vagy bármi másé. Pl. Siófok, Dunaföldvár, hogyan hívták ezeket a törökök. Nem tudta!

Azóta egy kicsit utánanéztem és pl. Pécs az Pécs volt. Pécsett születetett az oszmán-török kor egyik legnagyobb történésze! Ibrahim Pecsevi (Pécsi Ibrahim).

Aztán azt is megtudtam, hogy a hódoltsági területen élő keresztények vallási szolgálatát nyilvánvalóan a magyar egyház nem tudta ellátni, viszont a hercegovinia és a ragusai rendek igen (ha jól emlékszem ferencesek)! Ők működtek Pécsett a török időkben is.

És hogy miért lehet ez érdekes? Pl. a családfáinkat végig tudjuk vezetni az 1700-as évek elejéig. De korábbi időpontra már nehéz lesz (Buda visszafoglalása 1686). Lehet, hogy el kell menni Dubrovnikba vagy Sztanbulba, hogy meg tudjuk kik voltak az őseink? Esetleg ottani egyházi iratokban vannak még adatok. Persze, ha valakinek felvidékiek az ősei, az könnyebben tud információt szerezni, ott megvan a folytonosság.

Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a magyar lakosság jelentős része áttért az iszlám hitre, és amikor a keresztény csapatok visszafoglalták az országot, akkor a magyar muszlimoknak is menekülniük kellett, illetve a magyar muszlimokat is lemészárolták. Nem csoda, ha idegen ajkú lakossággal kellett betelepíteni a kihalt területeket. Persze erről hallgattak az iskolában, szinte semmit nem tanultunk róla. Történész meg nem vagyok.