skanderson Creative Commons License 2011.10.09 0 0 823

Látom a vegetarianizmus most a főcsapás, hát legyen!

SZVSZ

1. Az emberiség nagy része eléggé eltávolodott egykori természet-közeli életmódjától, amikor evett ugyan az elejtett állatok húsából, de azt mindig meg kellett szerezni, meg kellett küzdeni érte, és ölni is személyesen kellett. Ma Magyarországon már a vidéki falvakban, a háztáji álattartás is kihalóban van. Én ilyen faluban lakom, régebben, télen, amikor hajnalban a vonatra mentem, reggelente disznó visítást lehetett hallani, most egész télen egyet sem hallottam. Gyerekként úgy nőttem fel, hogy természetes volt nagyszüleimnél a disznóvágás. Nekem nem jutott eszembe, hogy én mikor kerülök sorra, azért gyerekként is elég éles különbséget tudtam tenni az ólban lakók és saját magam közt, még akkor is, ha jó viszonyban voltam a disznókkal. Meg sajnáltam, sajnálta mindenki őket, mikor oda került a sor, hiszen egy házi tartású malac ha nem is családtag, de mégis törődést igénylő jószág, és óhatatlanul kötődés alakul ki. Dehát ez a világ rendje - gondoltam, és amikor nagyobb lettem, már "bűnrészessé" is váltam a "gyilkosságban", amitől megint csak nem lettem túl boldog, viszont azt határozottan ki kell jelentenem, hogy néhány alkalom után egész jól meg lehet szokni a dolgot! Ez egy igen elgondolkodtató, és figyelmeztető tapasztalat, ha meggondoljuk. Az eddigiek alapján akár azt is gondolhatjuk, hogy jó úton haladunk, nincs már disznóvágás, Európa is megnyugodhat, no de:

 

2. Manapság csaknem kizárólag ipari méretekben állítják elő a húst, és ennek során az állatoknak nem csak a haláluk, de az egész életük is szörnyűséges. Profit éhség diktálta könyörtelen technológia, meg logisztika az egész. A kiszolgáltatott tömegek meg elmennek a tecsóba, aztán ott veszik meg a tömegtakarmányt. Nem tudnak, nem akarnak tudni semmiről, hogy ez hogyan készült, bedugják a fejüket a homokba, nem akarják végig gondolni, mert hát mit tehetnének? Ha valaki azt képzeli, hogy vegetariánus étrenddel ez kikerülhető, hát sajnos el kell kedvetlenítenem. A húskészítményeken kívüli abrak-fajták pontosan ugyan annak a profit-hajhász gépezetnek a termékei. Semmi közük bármilyen természetes élelmiszer alapanyaghoz, és előállításuk során a jövedelmezőségen kívül épp úgy nem számít semmi. Ha kell, drasztikus módszerekkel, a környezetet tökéletesen figyelmen kívül hagyva, kiírtanak mindent, nem hasznosnak minősített növényeket és nem csak a nagy, hanem a kis "káros" állatokat is. Tömegesen, személytelenül, távvezérelve, kémiával, biológiailag - ahogy tetszik.

 

3. Sajnos tudomásul kell vennünk, hogy a hagyományos, természet-közeli termeléssel sokkalta kevesebb embernek jutna táplálék. Egyetlen kiút látszik ebből - a technológia fejlesztése. Már ma is számos példa létezik haszonnövények (nem csak vadkender!)termelésére teljesen mesterséges környezetben, táp oldatokban, műfénynél, legfeljebb ha kell, egy kis manipula a génekben. Hamarosan a húst is mesterséges szövettenyészetként fogják előállítani a gyárak, és akkor a lelkiismeretük megnyugodhat azon mélyen érző (egyébként általam mélyen tisztelt) embertársainknak, akik ezért vegetáriánusok.

És akkor már nem kell állatokat ölni!

De megkérdezném: Ha nem lesz szükség már az állatokra, vajon hagyjuk élni őket? Mennyi disznó, baromfi, marha lesz egyáltalán a Földön? - márha a gépezet motivációja nem változik, és marad a pénz-diktatúra.

Szép, új világ...