tp329 Creative Commons License 2011.10.07 0 0 776

Minden mondatod igaz úgy külön-külön. De pont azért gondolom másként, mert egybeolvasva már elgondolkodtató!

De rögtön megjegyezném, nem gyümölcsösről, pláne nem több hektár árutermelő gyümölcsösről több ezer fáról beszélek és természetesen jók a javasolt ültetési technikák. Vegyes házikertről van szó és adott helyen, lehet, máshol én sem így csinálnám!!!  Fájós a derekam, nem nagyon bírja az ásást (sajnos), na meg mindíg töröm a fejem valamin.

Minek ássak a feketeribizlinek 40 cm mély gödröt, amikor a kivágott 15 éves bokrok gyökerének 90%-a a felső 20cm-ben van?

Megette a fene, ha egy egézséges gyümölcsfa pár hónap alatt nem növi ki akár a 80x80x80-as gödröt, ilyenkor jön az augusztusi kiszáradás, mert kiszárad a gödör megbolygatott talaja. Mert ugye a gyökér vége hol van ültetésnél? Úgy 40 cm körül, nem? Alatta 20 cm föld+ 20 cm trágya. Ezért írtam, hogy szerintem az érett trágya bekeverése a legjobb és akkora gödröt ások, amiben a gyökér kényelmesen elfér. Hogy ellent mondjak magamnak ez voltmár 1 m is, mert nem akartam visszavágni, arra akartam kilyukadni, hogy sosincs nálam centi. Mindig az elültetendő csemetét nézem.

Hajlamos az ember mélyebbre ültetni, és az indokaid is elfogadhatók. Veszélye, hogy fajtól és fajtától függően leléphet a nemes az alanyról, aztán egy csomó időt tápanyagot elhasznál a fa (azért ha van bőven, akkor ez nem olyan feltünő), hogy felfelé növessze a gyökereket. Normál esetben lehet, hogy nekünk ásni kemény az a talaj, de egy gyökércsúcsnak? Áh! Gondold végig, hol képesek gyökeret fejleszteni a növények, ha van nedvesség!

Ja, és lehet, hogy egyáltalán nincs igazam, csak eddig szerencsém volt.

Előzmény: Flanell (772)