Egy csúcskompakt fényképező 50 körül kezdődik, lásd: http://www.vatera.hu/fenykepezogep_videokamera/digitalis_fenykepezogep/panasonic_lumix/kompakt/panasonic_fz50_1482217223.html
(Csakhogy diktafonból, vagy hívjuk bárhogy is, nem találok használtat-még 20ért sem - vagy csak rosszul keresek.)
Hát most nem tudom hogy definiáljam a minőségi követelményeket. Mert ránéztem ezekre a field recorderekre ebayen, de hát ezek már szinte CD minőségű hangot ígérnek... Egy 20eFt-os használt videókamera, amihez akarok pluszba kvázi még két hangsávot (kamera veszi a teret, a beszélgető felek emg 1-1 saját csíptetős mikrofonnal, ami 5-10 ezer darabja beszélgetnek) nem vesz ilyen minőségű hangot, hisz minek is venne. Sőt, amit hozzá szeretnék venni 5-10 ezres csíptetős-kábeles mikrofonokat, az sem tud ilyet. Azért nem egy youtube minőség, amikor a telefonnal felvesz valami home videót és feltöltéskori konvertálás miatt még kockás a kép, recseg a hang, ugrál, elcsúszik, (habár a 2 milliós profi kamerával felvett videót is amikor feltettem youtube-ra, akkor egyből eltolta a hangot 1-2mp-el, nagyon észrevehetően máshol tátog, szóval yt. motorja szar, ezt tudom).
Na szóval lehet félreértjük egymást a minőségi követelményekben. Nem CD-t akarok kiadni, nem is országos TV csatorna filmforgatásához veszem fel a plusz hangsávokat, simán normális videót készítenék, és - mivel zajos a felvételi környék - ezért jobb minél közelebb juttatni a mikrofont a beszélőkhöz, kiszűrve a zajokat. Illetve, valahogy felvenni a színpadon a fellépők műsorát - ha kapok keverőről kimenetet, akkor direktben arról, XLR-jack kábellel vagy valami, ha nem, akkor a haszórók mögé elhelyezve a diktafont, vagy valahova ahonnan nem nyúlják le, de szépen hallható amit csinálnak.
Az ár fogalma pedig.... Ismerjük a magyar fizetéseket is, és a kötelező kiadásokat is. Ha egy hónapban sokkal többet nem tudok félrerakni, akkor ennyi van. Több havi félrerakása pedig fel sem merül bennem, hisz diktafon+fényképezőgép+kamera+kocsi amit meg kell vennem, és nem 10 év alatt, hanem hamarosan. - Sajnos ezek nélkül sem mozogni nem tudok, sem a videófelvételeket elkészíteni, sem a hírportált rendesen üzemeltetni. Ez egy ördögi kör, de ez van. Ha csinálni aakar valamit az ember, akkor be kell ruháznia, és nem többszázezret mindenre.
No, ezek tükrében, valami okosat tudsz mondani? Vennék én használtat is max. 20-ért, de nem találok sehol sem használtakat.