A legjobb, ha megkeresed a forrást, s azt szünteted meg.
Én nagyon szeretem és tisztelem az állatokat, beleértve az ízeltlábúakat is, és elsősorban a megelőzés és nem az irtás híve vagyok, de ha már betelepültek, akkor muszáj megszüntetni a gócpontot s összeszedni a lepkéket is, különben mindenedet felzabálnak előbb utóbb. Ezt a legkönnyebben a Bábolna Bio feromonos csapdájával lehet elérni, ez minden nagyobb áruházban kapható, arra ügyelj, hogy külön típus van élelmiszermolyra és ruhamolyra, nehogy rosszat vegyél. Sajnos nagyon ocsmány módon, hosszas agóniával járó halált okoz a lepkéknek. A cucc maga veszélytelen, mérget nem tartalmaz, tehát nyugodtan lehet élelmiszer közelébe is tenni. A csomagban van egy széthajtható papír"sátor", aminek a belső felülete ragacsos, ezt egy lehúzható fólia védi. Van még egy csomag benne, amiben a feromont tartalmazó kis gyűrű van, ezt a felállított csapda közepére kell lógatni (minden szükséges holmi benn van a csomagban). Olyan helyre kell tenni, hogy a lepkék vannak, konyhaszekrénybe vagy ilyesmire. Lényeg, hogy ne legyen huzatos helyen, mert akkor elmegy hamar a feromon hatása. A szagra a lepkék odarepülnek és ráragadnak a ragacsos papírra, s ott pár napon át haldokolnak. :-((( Nagyon utálom, de tényleg nem tudod mással megszüntetni a fertőzést.
Természetesen a legelső az legyen, hogy kipakolsz minden kaját, magvakat, gabonát, aszalványt, teát, fűszert, ilyesmit, mert ezekben lehetnek. Átnézel minden csomagot egyenként, s amiben vannak, azt kidobod. Ami nem molyos, azt persze nem. Ha végeztél ezzel, akkor javaslom, hogy minden ilyen jellegű élelmiszert légmentesen zárható dobozban tarts, s akkor nem mennek bele legközelebb.
Amit különösen szeretnek, az pl. a zabpehely, búzadara, a barna rizs, a gyömölcstea, a mazsola, dió, ételízesítők - nátriumglutamátos fűszerkeverékek (fűszersók, hús-sók). Ha látsz hernyókat, azokat érdemes mielőbb agyonnyomni, a repülő lepkéket is kapd el és végezd ki. Mivel szárnyuk van, nem csoda, hogy elrepkednek a konyhából máshova is, új lakhelyet kutatva. A legtöbbször szerintem eleve fertőzött élelmiszerrel kerül be a lakásba, de simán be is tudnak repülni az ablakon.