acsd
2011.09.29
|
|
0 0
547
|
acsd valóban vega...
Ha már így szóba hoztad, hadd fejtsem ki kicsit bővebben, amire korábban csak utaltam. Az ember felépítése szerint mindenevő... ezzel a választás esélyét kapta. A világ úgy működik, hogy az egyik élőlény a másik rovására él (dzsívó dzsívaszja dzsívanam, ahogy a Bhágavata-purána mondja). Azt gondolom továbbá, hogy az emberi hivatás része, hogy felülemelkedjen ezen, azaz minél kevesebb ártalmat okozzon más lényeknek (én így értelmezem az ahinszát), s a kihasználás helyett inkább szeretettel forduljon mások felé. Ezért jobbnak tartom azt az életformát, mely kevesebb szenvedést okoz más lényeknek: vegetárius vagyok. Ugyanakkor nagyra tartom a választás szabadságát, így tiszteletben tartom, ha valaki másként dönt. Meggyőződésem, hogy a lelki úton járó előbb-utóbb eljut az összetartozás felismeréséhez (persze többek között): mind (minden létező) egyek vagyunk abban, hogy Istenhez tartozunk. Hogy ezzel miként jár együtt az állatok elpusztításának elhagyása, az a helyi kultúra függvénye... hiszen praktikusan is: egészen mást jelent vegának lenni Indiában, mást a mai Magyarországon, mást Tibetben, vagy az eszkimók között. Szerintem így. |
Előzmény: Nyugalmas (539)
|
|