Mert nem ismered a linkelt cikkben a részt vevőket.
Én magam tapasztaltam a saját kis szerény körülményeim között a következőt:
István a király műsoros CD-ről másolatot készítettünk. Nem a kísérlet kedvéért, szóba sem került, csak így sikerült.
Szóval a gyári műsoros CD dupla. Az első CD-t a TDK egyik típusára, a második CD-t pedig ugyanazon márkán belül egy másik típusra másoltuk.
Az eredmény az lett, hogy a gyári CD-hez képest a másoltnak szűkebb lett a tere, épp csak megvolt a sztereó, és mindemellett még sziszegős-susogós is lett a felvétel, mintha a magas tartományt kiemelte volna. Ez egy ismert jelenség volt, többek között ezért is nem foglalkozom az utóbbi időben másolt CD-kkel. De a meglepetés akkor jött, amikor a második CD-t hallgattam, ugyanattól a gyártótól.
Ennél még inkább hallható volt ez a zavaró kiemelés, olyannyira, hogy nem is igazán szerettem hallgatni azt a CD-t, pedig azon is vannak olyan felvételek, amiket nagyon szeretek. Persze nem azonnal jöttem rá, először csak zavart valami, nem szívesen hallgattam, és nem értettem, miért van. Aztán egyszer csak leesett, és a gyári CD-vel való összehasonlítás ezt alátámasztotta.
De kérdezek akkkor én valamit: miért van az, hogy a gyártók külön gyártanak audio célra CD-lemezeket? Ne mondja nekem senki azt, hogy egy áltudományos sznob valaki ült épp akkor ott, amikor döntést hozták erről, és amikor a többi tudományos alapon gondolkodó vezető ezt észre vette, már nem lehetett semmit tenni, mert beindult a gyártósor... :o)