LSB Creative Commons License 2011.09.26 0 0 27

Ez a cikk nekem nagyon dilettánsnak tűnik. Sok ilyet olvastam már, de igazából egyik sem ír semmit. Olyan ellenőrizhetetlen dolgokat állít, hogy "jó a ritmus", "egyenletes a frekvencia", vagy "széles a tér". Gondoljunk már bele egy percre, hogy mit is jelentenek ezek? Széles a tér? Ez így áltudomány, humbug. Mint a biorezonancia meg az auramasszázs.

Viszont mostmár egy kicsit utánamentem a témának, és találtam egy valóban tudományos cikket róla:

http://www.prismsound.com/m_r_downloads/cdinvest.pdf

Ez pont arról szól, amiről beszélünk. Összefoglalva arra jutott, hogy létezhet a lejátszó motorja és áramkörei közti interferenciából adódó hangzásbeli különbség, de a lemez-függő komponens csak alacsony frekvencián jelentkezik, amit a pszichoakusztikai elfedés miatt elvileg nem hallhatunk. De a lényeg, hogy ezek a különbségek a lejátszóból fakadnak, nem pedig a lemezből! Két különböző módon megépített lejátszóban másképp jelentkezhet, vagy egyáltalán nem! Nem lehet rangsorolni hangminőség alapján a lemezeket. Érdemes megnézni a végén a táblázatot: különböző emberek rangsorai között a korreláció minimális.

És azt se felejtsük el, hogy mára a CD, mint adattárolási eszköz a múlté. Semmibe sem kerül mozgó alkatrészek nélkül tárolni az adatot, amivel a fenti jelenség is teljesen eltűnik.

Előzmény: wolfman} (22)