maztro Creative Commons License 2011.09.21 0 0 286

Áttérek ide a sima BVE train topikból, hogy az OFFként ott lévőket tényleg itt, az OFFban folytassuk. Először is még a színek sajátságos(?) "definíciói" előtt szeretnék megemlékezni a metrószerelvényekben lévő indításjelzők színéről, de szigorúan bvemetro-ék (és bárki más) munkájától eltekintve, csak azt szeretném tisztázni, hogy most akkor voltaképpen milyen is a színe annak az indításjelzőnek, ha valaki élőben ránéz.

Ma készítettem fényképeket (és videókat is róla csak ez utóbbiakat pl. youtube csatorna hiányában nem fogom tudni - most éppen, amikor kellene - megmutatni) a "tisztánlátás" érdekében. :D

Az első képen látható normál (="kikapcsolt") állapotában a fényjelző készülék, a másodikon működés közben. Ez a kép nem a legszerencsésebb, ugyanis ennek csak a fényképezőgépemnek köszönhetően lett ennyire fénydús és citromsárgás színezete.

A harmadik fényképen tekinthető meg a készülék egy kicsit alulról is, illetve a negyedik lett az a fotó, amelyik a leginkább visszaadja a valóságot: a narancssárgához igen közel álló színezete van neki, össze lehet vetni az elfuserált második képpel. Az interneten sok-sok videó van fent ezekről, és bár én alig ismerek egyet-kettőt közülük, eddig a második kép látványvilága köszönt vissza mindenhol - noha az nem takarja a valóságot igazság szerint - és nem a negyedik képé.

Amely videókat készítettem, azokon is a fényképezőgép a fényjelző lámpácskák fényéből citromsárgát, és fehéret varázsolt, noha szabad szemmel továbbra is a narancsos színhez volt közelebb a színe, bár tagadhatatlan, hogy az égők színe közvetlenül majdnem citrom. Mindenesetre a videókon tapasztalható nagy fényhatás a valóságban nem érzékelhető annyira, csak egy "lájtos" narancsos szín.

És akkor a színek szerinti besorolása neki, szerintem:

Egyértelműen a sárga kategóriájába tartozik, ám nem citromsárga (mint az általam látott videókon csalóka módon látni lehetett), és nem is piros/vörös. Bár igazából senki sem mondta(!), hogy ez utóbbi egyikét látnánk rajta, csak azt, hogy a citromsárgához képest a pirosat/vöröset éppúgy megközelíti.

Mint írtam: nem citromsárga, de nem is piros a, mert a kettő között helyezkedik el, azonban kategóriára bontva valóban a sárga kategóriájába tartozik.

Kicsit talán valóban meg-meg pedzegeti a pirosas színeket is, bár igazság szerint inkább a barna, pontosabban ennek bizonyos árnyalatai felé eshet még jobban, amelyek a sárgás színekkel tudnak fedésbe kerülni: ilyen például a "sötét narancssárga", bár nem kitárólag az előbbi szín a legjobb példa - az Index alap-betűszínei közül ezt volt a legérdemesebb kiválasztani.

Ez az én véleményem kifejezetten csak a színvilág tárgyalását tekintve a budapesti metrószerelvényekben működő indításjelzők színéről, színeiről.