cirrocumulus Creative Commons License 2011.09.11 0 1 18

"... A mai digitális, számítógépes világban sokkal könnyebb megcsinálni egy CD-t, de a steril, digitális DDD-s hangzás az igazi, analóg hangzás rovására megy, megöli. 1977-től napjainkig nagyon sokat változott a világ, a zene is, s a rockzene, a progresszív-rock és egyéb minőségi zenék valóban a saját kiásott vermeikben élnek."

Maga a társadalom is jócskán megváltozott a 70-es évek középtől kezdve és valamilyen módon ez rányomta a bélyegét a zenei világra is. Hiszen a 60-es évek vége, 70-es évek első fele a társadalmi életben is nagy fordulatokat hozott: akkor volt a hippikorszak, a vietnámi háború, a filozofikus gondolkodás, spirituális útkeresés időszaka, milyen sok zenész vette akkoriban az irányt pl. India felé, ami aztán nemcsak őt, hanem a zenei világát is átalakította. Ezek a társadalmi folyamatok, a fiatalok nagy tömegeinek önmagára találása, sokkal szabadabbá válása, tudatmódosítók használata… - valahogy társadalmi szinten volt egyfajta feldobottság érzése a nyugati fiatalokban, tök pozitívan látták a jövőt, hitték, hogy ők 10-20-30 év múlva másfajta felnőttek lesznek, mint a saját szüleik, hogy ők tisztábbak lesznek, tisztességesebbek. Szerintem ez a fajta irányultság hozta létre az akkori zenékben is a felfelé törekvést, azt az éteriséget, amit olyan nagyon szeretünk a régiekben és Te is hiányolsz a folytatásban...

Igen, mert sajnos sokáig nem tarthatott ez a felfokozott lelkiállapot, szép csöndben felnőtt és ezzel párhuzamosan kiábrándult az a kb. 10 évnyi fiatal generáció. Szerintem aztán ez szivárgott át a zenékbe is fokozatosan, nyilván nem igazán tudatos módon, hanem hatásként. Már nem tömegesen, hanem csak elvétve születtek olyan magasrendű zenék, amik korábban pedig a zömöt jelentették. Ezután jött létre a diszkó korszak, a pop korszak, a tényleges elüzletiesedés és gyanítom, a valaha nagyot alkotók is kiégtek, belőlük is eltűnt az a fény, ami korábban éltette őket, valahogyan ők is megcsömörlöttek (tisztelet a kivételeknek). Azóta is ezt a szemét zenei világot nyögjük, amelyben alig vannak önálló ötletek :o(, mást sem hallani, minthogy az újak eléneklik vagy átgyúrják a régiek sikereit, mert nincsenek saját ötleteik.

Nem tudom, de én évek óta azt érzem, hogy az egész világnak szüksége lenne egy újabb "hippi korszakra", valami merőben újra, megtisztulásra, de már mindent annyira a pénz ural, hogy lehet, soha többé nem lesz az emberiségnek már ilyen ragyogó korszaka.

A technikai fejlődés miatt is egyre silányabb az élet, szinte semmiért nem kell megküzdeni (félre ne értsetek, nem a hétköznapokra értem ezt...), egy kattintás és bármi lelopható a netről, bele sem gondolva, hogy mások pénzt, energiát öltek abba bele, hogy létrehozzák… - és így teszik tönkre azokat a zenészeket, zeneszerzőket, akik nem slágereket gyártanak, nincsenek ilyen értelemben a topon, pedig lelkileg ott lehetnének, de képtelenek érvényesülni. A mai technika megöli az igazi zenét! :o(

Én is szeretem a technikai újdánságokat, újításokat, nem is tudnék nélkülük létezni,de valahol elkeserítő az a világ, hogy azok is letöltik ingyenes oldalakról a zenéket, akik megtehetnék, hogy fizetnek érte! Akik az itthoni átlagnál 5-7-szer többet keresnek, szintén átlagos (ottani átlagos!) fizetéssel. Vagy ha csak egyetlen EUR/USD-t kéne egy CD-ért fizetni, akkor is inkább letöltik ingyen :o( - ez az elkeserítő, hogy ilyen lett a világ és nem látom, hogy valaha is jobb lehetne már.

Más értelemben pedig az is igaz, amit Te is említesz: a digitális világ sterilsége. De ezen sem lehet változtatni már, ezt hozta a technika fejlődése!

Ezért vágyakozol Te is egy olyan korszak után, ami talán soha többé nem is lesz már. Ezért nem tudjátok megérteni egymást a YES fórumban sem, mert amit Te ezeknek a nagy együtteseknek a szemére vetsz, az nem is történhetett volna másképpen, bármilyen szomorú is........ Nem ők adták el a lelküket, a világ változott meg, sajnos! Ezt Neked lehet, hogy nagyon nehéz tudomásul venned, elfogadnod, de sajnos, az a szép korszak örökre letűnt már. Nyomokban, egyes emberek lelkében ott van, ott is lesz mindig is, nem azt mondtam, hogy eltűntek az igaz emberek, ezután is lesznek ilyenek a zenében is, de társadalmi szinten nem tudok már elképzelni ilyen inspiráló közeget, mint ami az igazi prog rockot is kitermelte anno!

Előzmény: Nyugalmas (8)