Flanell Creative Commons License 2011.09.06 0 0 940

Lehet, hogy nálad a lösz miatt valamivel több vizet igényel, mint nálam, de az egyértelmű, hogy eltúloztad.

A füge más növényekhez viszonyítva elég jól bírja a nagy szárazságot, bár természetesen ő sem szereti. Nálam még soha nem volt sem gyümölcshullás, sem levélsárgulás a szárazság miatt, pedig a fám két nagy fenyő között van, és ezek a létező legrosszabb növényszomszédok, alattuk minden kiszárad pár nap alatt, kivéve a füge.

Az természetes, hogy 35 fokban fonnyadtnak néznek ki a levelek a fügén meg minden egyéb növényen, de ez akkor is így van, ha vízben állnak, mert a gyökér nem tudja olyan ütemben nyomni a vizet, mint ahogy a levelek képesek párologtatni. A fonnyadt levél viszont nem is akar sokat párologtatni. Ez egyébként a növény védekezése az aszály ellen, mert nagyon gyorsan elfogyna a talaj összes vízkészlete, és a füge genetikájába még nem épült bele a locsolás elvárása.  :)

Így szerintem nem érdemes takargatni.

Ha ki tudsz találni valami megoldást, akkor nagyon vastag anyagrétegbe csomagold, mondjuk, amennyi hőszigetelése 10-15 cm vastag, egymásra simított kartonpapírnak van, vagy 8-10 cm vastag hungarocellnek, és nem fújja át a szél, az biztos jelente akár 4-5 fokot is, ami már elég lenne.

Vagy a -14 alatti éjszakákra fóliával borítani a fát úgy, hogy a fa környéke is a sátorban legyen, így a talajhő fel tudja fűteni a sátrat. (Meleg, napos napokon viszont ki kell nyitni, átszellőztetni.)

Macerás, nekem nincs is kapacitásom ennyi munkára. Az én fügém is olyasmi, mint a tiéd.

A hajtások alja ugye már viszonylag érett, nem fog tovább vastagodni, a levelek már nem lesznek nagyobbak. Ezeken vannak hónapok óta a zöld fügék.

Az elmúlt hetekben kifejlődött részek nem ilyenek, ezeken vannak a kisebb fügék. Ezeknek a hajtásoknak a levágását javaslom, az egész fáról. Tehát csak a hajtásoknak azt a részét, ami még zsenge. Ezek az újabb apró fügék már nemigen érnének be egyébként sem, ha a nagyok sem szoktak.

Ez is jó nagy munka...

Azt nem állítom, hogy feltétlenül bejön a dolog, de hogy rosszat nem teszel vele, az biztos. A fűrész előtt még érdemes ezzel próbálkozni.

Előzmény: lujzak (937)