kardio1
2011.09.02
|
|
0 0
2535
|
En àtrendszàmoztattam a kocsimat. Valoban lehet magyar rendszàmmal is kozlekedni, de ha baleseted van, a kocsi javitàsàt az otthoni biztositoval kell intézned, és mivel hivatalosan csak "turista" vagy itt, a magyar biztosito csak arra kotelezett a helybeni javitàst illetoen, hogy az auto mozgàsképes legyen, a tobbi javitàst a magyarorszàgi szervizben kell intézni, ami elég korulményes, ha itt élsz. Tudtommal hat honap utàn kell itt forgalomba helyzeni az autot, ha itt élsz. En egy alkalommal, mikor hazamentem, otthon kivonattam az autot a forgalombol (nem véglegesen, hanem kulfoldi munkavégzés cimén, ezt max. 10 évre lehet megtenni. Ehhez kellett igazolàst vinnem innen, hogy itt dolgozom (pl. munkaszerzodés), forditàs nem kellett, ha jol emlékszem. A magyar okmànyirodàban adtak ideiglenes rendszàmot is, hozzà valo forgalmival, mindketto egy honapig érvényes. Azért kell Magyarorszàgon kezdeni a dolgokat, mert itt le kell adni a régi forgalmit a prefekturàn, egyszerre két helyen az auto nem lehet forgalomba helyezve, és forgalmi nélkul nem tudsz hazamenni a forgalombol kivonàst intézni..Itt a prefekturàn kell intézni a forgalmi kérést, ehhez egy "quitus fiscal"-t kell beszerezni az adohivatalban (ha négy évnél fiatalabb az auto, nem kell controle technique és adot sem kell utàna fizetni, ha a sajàt autodat hozod be és szàmla is van rola). Az uj rendszàmot rogton megmondjàk a prefekturàn, késobb hivatalos levélben is megkuldik. A rendszàm ismeretében el kell menni egy autosboltba, vagy egy szervizbe, ahol elkészitik a tàblàt és fel is rakjàk.
Ennyi a folyamat roviden :) |
Előzmény: szekaty (2531)
|
|