Balázs Birder Creative Commons License 2011.08.23 0 0 1574

Szia! Megkaptam a levelet, de itt válaszolnék (freemailes fiókhoz csat telefonon férek most hozzá).

Carpobrotus edulis ügyben nincs tapasztalatom, és a neten sem sok hasznos infót találtam (angolul sem). Ha júniusban szerezted be a tied, akkor neked még több is a tapasztalatod egy hónappal:)

Én abból indulok ki, hogy természetes élőhelyén (tengerparti homokdűnék, sziklafalak) zord körülmények közt él. Talajra nem lehet túl érzékeny (én kaktuszföldbe ültettem); a tűző napot is bírja (szereti?). A párás levegőt biztos kedveli (a sóst is bírja, de nem hiszem hogy kifejezetten sós levegőt igényelne). Pozsgás lévén locsolásával óvatosan kell bánni, bár tapasztalataim szerint bírja az alapos beáztatást is (legalábbis ha az nyári hőséggel párosul).

Télen biztos hogy beviszem a lakásba (most erkélyen van tűző napon); bár abból kindulva, hogy Írosrszág partjain is megél (alig tudják kiírtani: http://www.botanicgardens.ie/herb/research/carpedul.htm), lehet bírná télen is kint.

Még csak annyi, hogy nekem az a tő, amit vettem, kevésbbé strapabíró (tűző napon kicsit megfonnyad, elpuhul), amelyeket viszont magam gyűjtöttem (gyökér nélküli, letépett hajtások), azok gyönyörűen fejlődnek; már a második adag új hajtást hozzák a régiek közepén. Szaporítása is elég egyszerűnek tűnik.

Amint több tapasztalatom lesz, megosztom. Te egyébként vetted, vagy gyűjtötted?

Előzmény: kertészboy (1572)