mociga
2011.08.22
|
|
0 0
24
|
A devizaállamadosság számítása is forintban van együtt a forintosakkal is összekalkülálva. (jelenleg ez 26%-os arány) A három évvel ezelőtti forintárfolyam sokkal alacsonyabb volt, majd minden devizában mint ma (kevesebb forintért lehetett szerezni), ami számít az állam szempontjából, legyen az EUR, USD, JEN. Mi is történik az államadósság abszolút összegével forintra átszámolva? Na erre gondoltam. Remélem így már érthetőbb. Vagy nem. Az egy dolog, hogy nem romlott tavaly tél óta sokat (akkor volt ugye 290 felé is). Jobban mondva hol romlott, hol javult. Abban igazad van hogy annyit nem romlott. Sőt. De pl. a jelenlegi kalkuláció alapja 265 mondjuk, egy előző stat. szám meg pár hónappal ezelőtt 260 bázison is készülhetett volna. És ettől 3 hónap múlva lehet 270. (Az is rendben van, hogy átlagárfolyamokkal szoktak számolni, de csak 3 hónapossal max.) Na ha 3 hónap mulva az előző 3 hónap árfolyama 275-re adódna, akkor mi is lesz az államadósság abszolút összegével? Nő vagy csökken? Most éppen nem ez a helyzet. Ezt elismerem. De arról se feledkezzünk meg, hogyan is állunk a hiányunkkal most? 126%-os túlteljesítés ezidáig? Július végéig? Én mielőtt ítélkeznék, megvárom a januárban kiadott éves tényadatokat. Azaz? Roppant elnéző és türelmes vagyok a mostani kormányzattal szemben. |
Előzmény: halkergető (16)
|
|