Balázs Birder Creative Commons License 2011.08.19 0 0 1559

Köszönöm a gyors válaszokat!

Multkor elfelejtettem megírni néhány dolgot, és most a fotókat is pótolom. Párásítani szobahőmérsékletű, ioncserélt vízzel (nem desztillált, nem felforralt és nem is állni hagyott csapvízzel) szoktam. Ezzel kapcsolatban voltak kételyeim, nem okoz-e bármi károsodást, de mivel elég nagy mennyiségben kell és ezt tudom legegyszerűbben megoldani (megveszem), ezzel párásítok. Nem hiszem hogy ez okozna a banánoknak problémát, a többi növény sem panaszkodott még, és a szépen fejlődő banánok is ezt kapják.

Tápoldatozni VitaFlórával szoktam;  az előírásnak megfelelő hígításban adom pár napig állni hagyott csapvízhez. Most viszont elfogyott, így lehet áttérek valami másra amit ti írtatok korábban. Marhatrágya sajnos nem megoldható lakásban/erkélyen, csak a műtrágya.

Tanácsaitokat megszívlelve úgy döntöttem, kipróbálom az intenzívenbb locsolást. Igazából nem tudom eldönteni hogy túl sok vagy túl kevés vizet kapnak-e, de mostmár lesz ami lesz. A földjük eddig is mindig nedves volt (a tetejét is ritkán hagytam kiszáradni), de mostmár addig öntözöm, amíg a cserép alján nem kezd szivárogni a felesleg. Amúgy elképzelhető hogy annak ellenére, hogy a föld felszine is nedves volt, mégis kevés vizet kapott a gyökere, ugyanis rendkívül jó vízáteresztő képességű földben vannak. Na majd meglátjuk...

És akkor jöjjenek a fotók.

Musa nana

A haldokló kis Musa nana. Látható a tipikus 'összezáródó', lógó levél, ami már sárgulásnak/száradásnak is indult. Növekedése lassan hónapokkal ezelőtt teljesen megállt, pedig a közepén látszik az új levélkezdemény.

A nagyobbik Musa nana. Kicsit ennek is zárnak és lógnak a levelei, de szépen nő.

Musella lasiocarpa. Eltekintve attól hogy a legújabb levele nem lett hosszabb az előzőnél (és kicsit keskeny is), jól érzi magát. Lehet, az új helyen kicsit kevés fényt kap. Ma áttettem máshova.

Musa basjoo. Ez a kettő közzül a jobban kinéző (a másik mint említettem, régebben csúnyán megégett). Azért ez se üdítő látvány; a szokásos tünetek... A legutóbbi levél még ki se bújt teljesen (az alja még nem nyílt ki), megállt a növekedése. Viszont középen jön az újabb, ma 4 centit tolt ki belőle. Kíváncsi leszek hogy a mától intenzívebb öntözés segít-e, vagy épp hogy megöli...

A korfui, beazonosítatlan szerzemény. 2 napig volt bőröndben, ahoz képest elég életerős. Szinte egyszerre hoz 4 levelet (ebből 3 csonka a visszavágás miatt). Alatta látható a Carpobrotus edulis.

Egy közelebbi kép a fejéről. Bánatomra úgy tűnik, az új levelek nem a korábbi méretet követik (kb 60-70 centisnek kellene lenniük), hanem kicsik, és keskenyek. De legalább 3 satnya után a legújabb szép erős, merev levél, és a színe is megvan végre.

Ilyen lesz ha nagy lesz (nem ezt vágtam ki, de ilyen fajta; a kép szintén Korfun készült)

Én Dwarf Cavendish-nak nézem, de nem értek hozzá. Valaki be tudja azonosítani?

Végül néhány kép a Papagájvirágokról:

Strelitzia reginae

Strelitzia augusta (3 tő egyben)

A fotón elég csúnya sárgának látszik, élőben szebb. Bár a szél kicsit összeszabdalta...

A háromból 2 tő is hoz új levelet.

És végül a Carpobrotus edulis. Próbálom őket szaporítani (tapasztalatom szerint dugvánnyal is megy).

Szép estét!