Sziasztok!
Nemrég regisztráltam, ez az első hozzászólásom. Idén tavasszal kezdtem érdeklődni a banánok iránt, jelenleg lakásban tartok néhányat. Megosztom azóta szerzett tapasztalataim, kérdéseim.
Először is, annak ellenére hogy sok helyen azt olvasom, igen igénytelen, könnyen tartható növények, én egyáltalán nem ezt tapasztalom. Eddigi szerzeményeim:
1) Musa nana (Törpebanán): egy áruházláncban beszereztem két kicsit (olyan 25cm - 500HUF/db), és később egy barkácsáruházban két nagyobbat (60 cm, 3500- illetve a másodikat akciósan 2500-/ db). Már csak egy kicsi és egy nagy van meg belőlük.
2) Musella lasiocarpa (Arany lótuszvirág): eddig ebben vagyok a legsikeresebb. Egy jó 90 centis példányt vásároltam egy fővárosi kertészetben (olyan 5000 forint körül volt). Jelenleg is közel tökéletes állapotban.
3) Musa basjoo (Télálló banán): szintén a fenti kertészetből két darab, 70 centi körüli (1500-/db).
4) egy még beazonosítatlan faj Korfuról (lehet hogy ez is basjoo). Nyaralás alkalmával vadon nővő példányt hoztam haza; kiásva, talaj felett 50 centivel elvágva. A hazautat megsínylette, de 10 nap elteltével elkezdte kidugni a (visszavágás miatt még csonka) leveleket. Most meg olyan ütemben tolja őket, hogy teljesen összetorlódtak: az eggyel korábbiból még csak 20 centi áll ki, de a következő már jön kifele és át is szúrta magát az előző, még összetekeredett levélen. De nem érdekel, csak maradjon meg, majd kinövi...
Eddigi tapasztalataim:
Egyáltalán nem bírják a közvetlen napfényt. Nem csak a tűző napra gondolok, de az én növényeim még ablakon keresztül sem szeretik. Pedig nemrég épp azért költöztem egy hatalmas erkélyes lakásba, hogy ott majd a szabadban tartom őket... Az egyik basjoo-t egyszer tettem ki napra pár órára; az éppen növő új levele teljesen összefonnyadt. Aztán nagy nehezen kitolta, az elszáradt részeket leszabdaltam róla. Azóta (2 hónapja) nem nőtt egy millimétert sem. Talán sokkot kapott a hirtelen naptól. Van ilyen? Pedig előtte szépen nőtt.
Hasonlóan jártam a Musa nana-kkal is (pedig ők még csak nem is voltak a szabadban). Először csak megállt a növekedésük, félbehagyták az új levél kintebb dugását. Aztán lassan az alsó levelek elkezdenek végükről sárgulni, és lassan az egész növény elhal.
Másik tünet, hogy a levelek a levélnyél mentén sátorszerűen lecsukódnak. Ilyen sátorszerű leveleket a Ti fotóitokon is láttam, egyébként gyönyörű, egészséges növények esetén is. Engem mégis zavar; az én kis növényeim levelei még nem olyan súlyosak, hogy ez indokolja az összecsukódást... Musa nana-nál akkor tapasztaltam ilyet, mikor egy napig közvetlen az ablak előtt volt (közvetlen fényt kapott, de ablakon keresztül). Lassan az összes levele összecsukódott, aztán maga a levélnyél is meggörbült, és az egész levél lekókadt. Aztán megindult a sárgulás is. Az a példány ki is ment. Csak találgatom, hogy tényleg a napot nem szereti ennyire, vagy esetleg túl (is) öntöztem? Míg árnyékban volt, szépen nőtt...
Tudom hogy fotó nélkül nehéz diagnózist felállítani, de szerintetek mit csinálhatok rosszul?
Jelenleg a következőket kapják:
- végül is nem merem az erkélyen tartani őket; bent vannak szobában az ablak előtt. (főleg a Musa nana esetében tapasztaltam, hogy kifejezetten félárnyékban fejlődik rendesen)
- remek vízáteresztő képességű talaj (a kipusztult egyedek gyökerét megnéztem, nem-e rothadt ki, de nem)
- gyakori öntözés: régen heti 2-4 alkalom, de mivel szerintem ez ölte meg az egyik nana-t (bár még csak találgatok, lehetett a nap is), most csak heti 1-2 alkalom, melegtől függően
- rendszeres műtrágyázás (levéldísznövényeknek való oldat). Ezt eleinte hetente kapták kis mennyiségben; jónak is tűnt (mindhárom faj szépen hozta a leveleket), de az első M.nana elhalálozása után csökkentettem a gyakoriságot 2 hétre. Kísérlet képpen.
- párásítás/permetezés napi 2-3 alkalommal. Egyedül erről gondolom hogy biztosan használ. Sőt, úgy tűnik az egyhetes korfui nyaralásom alatt ez hiányzott nekik leginkább; még az amúgy tökéletes Musella lasiocarpa-en is jelentkezni kezdtek a fenti tünetek. Most azonban az újbóli párásítás hatására rendbejött; hozott is már egy új, 50 centis levelet (plussz levélnyél).
Sok víz, vagy kevés tápanyag lehet a gond? Szerintem ez a kettő jöhet számításba.
Amint tudok, teszek fel fotókat is.
Egyébként van néhány papagájvirágom is (egy nagy Strelitzia augusta és két kis Strelitzia reginae), majd ezekről is írok. Valamint legújabb kedvencem a szintén Korfuról hozott Carpobrotus edulis (Ice plant, Sour Fig, vagy magyarul talán Hottentotta füge - semmi köze a fügéhez). Ezt az eredetileg Dél-Afrikából származó pozsgást sok helyen (USA, Írország) írtják, mert kiszorít minden egyéb növényt a tengerparti dűnékről, de szerintem szép, egzotikus hangulatot teremtő takarónövény (pl nagy dézsás növények alá). Van korfui kertészetből vásárolt (vicces, hogy valahol tonna szám írtják, én meg 2 eurót fizettem érte), valamint vadon gyűjtött példányom is; szépen nőnek. Itthon még sehol sem láttam.
http://www.wellgrowhorti.com/Pictures/Landscape Plants/Shrubs/Web Pictures1/C/Carpobrotus Edulis.jpg
Szép estét!
Balázs