A KM kontra EURO téren mi is érdekes tapasztalatokkal gazdagodtunk...
Mostar: Este az első belvároson kívül (!!!) eső kis élelmiszer boltban elfogadta a boltos az EURO-t (papír 5-öst), és még abban is adott vissza. Aztán az este során szinte mindenütt euroban fizettünk, mert nem is volt KM-ünk... Ettünk fagyit fémpénzért, talán vettünk egy hűtőmágnest is, és vacsiztunk étteremben (na ott sikerült átvágniuk a váltással... ezt úgy vettük, mint hídpénzt, hiszen a kivilágított esti híd oldalában vacsorázhattunk cserébe).
Másnap reggeltől délig jártuk a várost, fagyiztunk, kávéztunk, vettünk magunknak egy-két suvenirt, mindenütt EUR-ért. Visszafelé a kocsihoz bevásároltunk a pékségben ebédre (fém EUR-ért!) majd betértünk az előző esti kisboltba egy kis innivalóért. Nem ugyanaz a boltos volt, és a néni nem fogadta el az EUR-t, a kiírásra mutogatott (ami egyébként mindenütt ki volt írva, hogy csak KM-ben fizethetsz). A férjem visszament a pékséggel szemben lévő másik boltba, ott sem fogadták el a közös pénzt.... annyira mérges lett, hogy utána már a pékséget meg sem próbálta. Oda már én mentem vissza, és gond nélkül fizettem papír euroval, igaz, KM-ben kaptam visszajárót. Szóval kalandos.
Jajce-ban már féltünk, hogy mi lesz. Továbbra is boldogultunk az EUR/visszajáróba kapott KM párossal, de sok helyen fizettünk fémpénzzel pl kávéért, vízért. Aztán ma reggel a saját szállodánkban közölte a pincél, hogy nem fogadhat el "metal EURO"-t, így ő KM-et kapott, pedig tegnap délután még odaadtuk neki az aprónk egy részét....
A végén már túl sok KM-ünk maradt (3 napig végülis vegyesben gazdálkodtunk), abból tankoltuk tele az autót a határon... a túl sok viszon épp 1,5 KM-mel kevesebb volt, mint ami belefolyt a gázolajból... adtunk a KM-ek mellé 1 EUR-t, és el voltunk rendezve a benzinkutassal.
Tanulság: azt hiszem, legközelebb váltunk előre pénzt, mert nehéz kiigazodni a nem létező szabályokon, amit mindenki szabadon értelmez és alkalmaz.