Ma jelent meg a Heinsenberg szeme. Érdekes, a webáruházban csak én nem tudom előkeríteni a régebbi könyveket?
Remélem a Pandora Krónikák esetében is még idén kijön keménytáblás kötésben az első kötet. Mert ez tényleg megérdemelné, hogy ilyen kötésben ékesítse a polcunkat, míg a szögfogú borítós kevésbé.
Na, nézzük és olvassunk bele ebe az előzetesbe!
Az ő számozásuk szerinti 12. oldal lap alja:
- Az elmémben már megépítettem Leto szentélyét - szólalt meg Jessica -, mégis jó lesz végső nyugalomra helyezni őt.
Kegyetlenül idétlenül hangzik ez a mondat, amely csak a felvezetése egy még idétlenebb és mindhárom főszereplő esetében karakteridegen beszélgetésnek. Ráadásul amikor Paul technokrata módon beszél a mítoszteremtésről, turistákról (!) -és nem zarándokokról, mint a Mester!-, az maga a borzalom. Olyan, mintha nem is a korábban megismert szereplők beszélnének...
Komolyan, a végén még nekünk kell szégyellenünk, hogy ilyesmit papírra mertek vetni. :(
A második fejezetben Irulan szájába adják Gurney Hallcek pár soros leírását fejezetprológként, mintha az olvasók olyan hülyék lennélek, hogy nem ismerik a barátját. Aki már eljut eddig, az már betéve tudja a főbb szereplőket. Ez kérem az olvasóközönség hülyének nézése.
Szerencsére elég volt régebben a plot a Wikipediás bejegyzésben, hogy lássuk, mekkora baromság lesz, amit csak azért írtak meg, hogy beillesszék a saját ötleteiket, amit a Vadászaiban szórtak el... :(
23. oldal, ő számozásuk (itt megy vissza Paul a Caladanra!) szerint:
Jessica a Hangot használva feddte meg (igen, a Kwisatz Haderachot, miután Császár lett!): - Az édesapád Leto Atreides herceg volt (Van aki ezt nem tudná? Pont Paul maga nem?), ők pedig a népe. Kormányozhatsz egy Impériumot, a Caladan akkor is a szülőbolygód marad, az itteniek pedig épp úgy a családodnak számítanak, ahogy én.
Paul tudta, hogy Jessicának igaza van. Sikerült elmosolyodnia, ezúttal szélesen (széles mosoly, kacc-kacc!): - Köszönöm, hogy figyelmeztettél rá, amikor kellett.
Ááááááááá.
"A kezdet kezdetén kell a leggondosabban ügyelni rá, hogy meglegyen a dolgok egyensúlya. Ezt jól tudja a Bene Gesserit minden tagja. Aki tehát tanulmányozni kezdi Muad-Dib életét, az ne feledje el elhelyezni a korában: IV. Shaddam, a Padisah Császár uralkodásának 57-dik évében jött a világra. És különösen ne feledje el elhelyezni környezetében: az Arrakis bolygón. Ne tévesszen meg senkit az, hogy a Caladanon született, és ott élte le első tizenöt évét. Muad-Dib helye mindörökre az Arrakis, az a bolygó, amelyet Dűne néven ismernek."
A fenti ellentmond a "kánonnak". Nem hittem volna, hogy még tudnak a ponyvábbnál lejjebb süllyedni, de sikerült. Amikor Jessica arról győzködni Pault, de hát ők a te néped, számítank rád, ááá, inkább nem is mondok semmit.
A hat kötet itt van a polcomon, igen sűrűn előveszem, a kedvenc részleteket, ezek ketten meg hagy bohóckodjanak. Az eredetiek értékét nem változtatja ez meg, csak elfedi az áramlat. Ez egy búbánatot nem ér. :D