Kezdetnek pl. szinte mindent átvettek a Lynch-filmből, ami pedig arról híres, hogy nem igazán követi a könyvet. Ennek fényében teljesen felforgatták az űrutazást, mammutot csináltak a liga-navigátorokból, kicserélték pl. a báró és Feyd-Rautha karakterét (azért van egy kis különbség a „másképp értelmezés” és a „csináljunk belőlük idiótát” között), elrontották Gurney Hallecket is (a többiek brájen-alteregójával még nem találkoztam), a technikai részletekbez meg egy az egyben síkhülyék, ami nem baj, de akkor legalább ugyanazt kellene írni, ami a Dűnében volt. Úgy emlékszem, az axolotl-tartályokon is elcsúsztak. A történetről konkrétan nem tudok beszámolni, mert képtelen vagyok tőlük egész könyveket elolvasni, de mikor 4 éve foglalkoztunk itt ezzel, kiderült jó sok eseményről, hogy nem fér össze a Dűnével. Folytatást írni nagy munka, nem kell elvállalni, ha képtelenek vagyunk felelősséggel hozzáállni. Ja, hogy Dűne-tematikában több pénzt lehet csinálni. Na az derék.
Nem a mondanivaló a legfontosabb egy regényben, mert ha az lenne, akkor csak filozófusoktól olvasnék. Egy regénynek tucatnyi más értéke lehet, pl. a nyelvezet szépsége, a humor, újszerű lehetőségek bemutatása, sőt, egyáltalán BÁRMI új átadása az olvasónak, ami akár egy érdekes karakter is lehet. Valóban nem olvasok „szórakozásból”, mert ha nem ad a könyv újat, akkor bizony unom. El akartam olvasni a "hetedik" részt (ajándékba kaptam), de 3-4 oldal után nem ment. Aztán át akartam ugorni az értelmetlen részeket, de azzal szembesültem, hogy nincs benne értelmes rész. Akárhol lapoztam bele, mindenhol a "jaj még X oldalt tele kell írnom valamivel!!" szagát találtam. Valahogy nem tudnak századszorra is felizgatni ugyanazok a bejáratott ponyvás fordulatok és ostoba karakterek, sőt, nem is érdekelnek nagyon a fordulatok, pl. sosem voltam oda a krimiért. Tipikus bestsellereket kizárólag akkor olvasok (1-2 évente egyet), ha valós környezetben játszódnak, mert akkor érdekes lehet a háttere, még ha maga a történet értéktelen is. Filmet meg kb azért nézek néha, hogy ne legyen popkulturális lemaradásom:)