Sziasztok!
Kaptam mostanában pár mailt, amikre válaszoltam de Kriszti írt , hogy jó lenne ha ide válaszolnék , mert így másoknak is elérhető lesz az infó.
Bemásolom a 2 levelet, hátha hasznos lesz ( MSC Magnifica-ról van szó):
1. Mi kocsival mentünk ki ( sok huza-vona után, a másik opció a vonat lett volna). csak kicsit volt több, mint a vonat de az tuti, hogy sokkal kényelmesebb volt így ( parkolás a kikötőben az MSC parkolójában - egyik legdrágább parkoló de a legkényelmesebb, ráadásul a messzebbi parkolók költségeit megdobja a helyijárat költség). Szóval szerintem a legjobb ha kocsival mentek ( sok időt spóroltok + kényelmes, és rugalmas).
Kb 10-re értünk oda és azonnal be is szállhattunk az első turnussal ( ennél jobban ki se számolhattuk volna).
A hajó eszméletlen jó ( első utunk volt). Mindenhol óriási luxus, nagyon szép minden, a személyzet nagyon kedves ( főleg ázsiai, dél amerikai fiatalok). Minden este kaptok programfüzetet a másik napra vonatkozóan - ezt érdemes elolvasni. Minden este van dress kód a hajón-- nem mindenki tartja be , de még is jó feelingje van hogy estélyiben ( koktélruhában) / öltönyben vannak az emberek. Kaja nagyon jó a reggeli / ebéd időpontja változó a kikötések függvényében -- ezek ala cart jellegűek ( 1-2 étel van csak mit csak 1 helyen tesznek ki a tálalóra- pl sült krumpli , hot-dog , hamburger -- főleg a gyerekek eszik ezeket, ezért érdemes körbe járni ebédnél a kínálatot). reggelihez ingyen van a víz ( pohárba csapolhatod automatából) a kávé, tea, tej, kakaó, gyümölcs levek. Délben víz, kávé van ingyen ( van du Tea time is kb 4-5 órakor , akkor szendvicsek vannak + víz, tea, kávé. A vacsi kötött, időben ott kell lenni ( mi első turnusban voltunk, véletlen 2.-ba tettek minket de első nap még meglehet cserélni). Szóval kaja az rengeteg van, szerintem víz/ kávé csomagot nem éri meg venni. Csak koktél csomagot vettünk, minden este koktéloztunk valahol a vacsora és a színház között ( érdemes mindennap elmenni mert jók a műsorok, az utolsó napi viszont szerintünk nagyon gagyi volt- de ezt majd eldöntitek ti hogy mennyire jön be nektek). rengeteg program van a hajón , unatkozni nem igazán lehet. A városok is nagyon jók voltak, mi csak istanbulban fizettünk be a hajó által szervezett útra-- utólag azt mondom nem ért meg annyit, azt is inkább magunknak kellett volna intézni. A hajós utak elég drágák, akit ez zavar vagy jobban szeretu a kötetlen programokat az magának intézi el inkább ezeket a város látogatásokat. Pl Bari óvárosa abszolult bejárható gyalog ( a parttól távolodva egyre olcsóbb idegenvezetést kínálnak, mi egy 10 € / főre befizetünk de elég gyenge volt. katakolonban sok taxis van a parton, egy német házaspárral 4-en beültünk egy taxiba és 80€ -ért( összesen ennyi volt) oda-vissza el vitt bennünket ( belépő 6 € olimpiába) - ráadásul az óriási tömeg előtt odaértünk. Izmírben hop-on buszra szálltunk és a várost néztük meg. Istanbulban is van ilyen busz, ott is inkább azt kellett volna igénybe venni ( bár ott nem tudom hol a megálló, izmirben a kikötő kijáratánál volt). Dubrovnik-ban van sima buszos út az óvárosba, de ugyanannyiért visz el a taxi is ( visszafelé már sétáltunk). A városok gyönyörűek voltak, nagyon érdekes volt sok más mentalitású embert látni ( a törökök egy idő után elég idegesítőek).
2.
Ha az MSC parkolójában foglaltatok parkolót akkor 90 €-t kell fizetnetek a végén ( kártya /cash ok, automatába kell fizetni, a parkoláskor kapott kártyával). Visszaérkezéskor du 5-ig van nyitva a parkoló. Mellékeltem egy paintel firkált térképet a könnyebb tájékozódás érdekében. Mi a check in-nél kipakoltuk a bőröndöket és utána parkoltam le ( szinte mindenki így csinálja).
Koktél csomagokat ( illetve minden jegyes italcsomagot a hajón lehet venni gyakorlatilag az út során bármikor) , az pl 12 koktélt tartalmazott és kaptunk 12 jegyet amit fizetéskor odaadtunk a pincérnek + a mágnes kártyánkat ( mindent azzal lehet fizetni a hajón amit pluszban fogyasztasz, a végén meg rendezni kell a számlát). A számla tv-n is lekérdezhető vagy a számlás pultnál - a tájékoztatóban benne lesz meddig kell kiegyenlíteni számlát.ha bankkártyát választottál akkor csak odaadod a utolsó előtti nap a kártyád ( ellenőrizd le hogy minden ok, e mert nekünk technikai probléma miatt volt amit 2x számláztak ki, persze utólag törölték) a fizetős pultnál ők meg lehúzzák, mintha boltban vásárolnál. Azt olvastam valahol hogy automatikusan 250 € depozittal megterhelik a kártyádat amikor odaadod nekik a kikötőben ( azonnal vissza is adják)- ennél a fogyasztás szinte tuti több lesz mert így fizeted ki a kötelező borravalót, utakat, plusz piát ..... gyakorlatilag minden plusz fogyasztást.
Ja amúgy minden nap van akciós koktél, az ital csomagokkal se lehet sokat spórolni csak kb 1 € / ital...... de nektek korlátlan sör/bor/ üdítő csomagotok van.
Vasaló szobáról nem halottam ( valószínű fizetős szolgáltatásként van ilyen), mi vittünk vaslót a fent említett okok miatt.
Mi a 7-en voltunk korlátozott kilátású ablakos kabinban. A hajónak van egy sajátos remegése , amit valóban lehet érezni, első nap furcsa volt de utána hozzá szoktunk. Szerintem a szél miatt van ez főként ( a mikor 60 km / órás szél volt akkor volt a "legdurvább"- a tv-n lehet látni azt is mekkora szél van kint) és azt hiszem feljebb talán tényleg jobban érezni de nem vészes.
Az utak pontos árait az msc honlapján megtudod nézni, csak ne Magyarországot válaszd ki az elején hanem pl németet ( valamiért a magyarnál nem ír árakat) . Igy előre megtudjátok tervezni hogy mit nézzetek meg. jellemzően 60-70 € / fő egy út. Ennek töredéke ha magadnak szervezed - persze így nem mindenhová juthatsz el, de amúgy is csak 1 túrára van lehetőség városonként. Erről írtam az előző levélben. Pl bari városnézés 50€ / fő de ezt ingyen is meglehet úszni mert kicsi az óváros és simán belehet járni gyalog. Amúgy csak akkor éri meg befizetni ha nagyon jól beszélitek valamelyik nyelvet mert ugye magyar idegenvezetés nincs. Mi csak istanbulban fizettünk be 100€ / főt , ami nagyon drága volt mert hop-on busszal is láttunk volna ennyit sokkal kevesebbért. Az itteni idegenvezető szépen beszélt angolul a középokú nyelvtudásunkkal kb 80-90%-osan megértettük. Itt a kék mecset / hága sófia / grand bazar / szőnyegshow útra fizettünk be amiben volt egy ebéd is egy előkelő helyen ( egyikőnknek se ízlett az itteni ebéd, sokkal jobb volt az utcai kebab :)
Üdv, Zozi