Üdv mindenkinek!
Tegnap érkeztünk haza Makarska Riviéráról, kifelé és visszafelé menet is Bosznián keresztül utaztunk. Mindenkinek bátran merem ajánlani, az utak elsőrangúak, a táj pedig gyönyörű. Többször is átléptük egy hét alatt a határt, mivel leugrottunk Dubrovnikba is. Volt, hogy a határon még az útlevelet sem kérték el, csak intettek hogy tovább, egyszer sem nézték meg a csomagokat. Egy alkalommal épp kártyaparti folyt a határőrbódéban, ugyhogy kb 1 percet álltam az útlevelekkel a kezemben, mire a határőr két parti között észrevett és intett hogy tovább:). Néhány rendőrt láttunk, egy-két helyen mértek is, de sehol nem állítottak meg. Banja Luka-nál viszont kifelé menet leterelték a forgalmat, vagy 80 km-t mentünk egy elkerülő úton, ami sokkal keskenyebb és kanyargósabb volt, de ugyanolyan jó minőségű, a táj pedig ha lehet, még gyönyörűbb volt. Odafelé Tomislavgrad felé mentünk, a Busko Jezero-t nem érdemes kihagyni. Visszafelé Metkovic felé léptük át a határt, megnéztük Mostart, amibe beleszerettem, majd pedig a Bugojno-Jajce-Banja Luka - Gradiska - Okucani - Pozega - Nasice - Donji Mihojlac - Drávaszabolcs útvonalon jöttünk. Odafelé egy huzamba nyomtuk le az utat, az kicsit húzós volt, visszafelé Jajcán megszálltunk. Nagyon tudom ajánlani Jajce-n a Youth Hostelt (a vár tövében vagy egy hotel, és attól visszafelé kb 50 méterre van) Éjjel 11 után estünk be, becsengettünk és 2 álomból felriasztott diáklány nyitott ajtót, és nagyon kedvesek voltak. 8 euró volt a szállás per fő és 2 euróért olyan reggelit kaptunk, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána, de nem bírtunk vele, pedig igen éhesek voltunk. Ha lehet, tényleg kerüljétek az éjjeli vezetést Boszniában, de azért lehetetlen küldetésnek sem nevezném. Én kb 3 órát vezettem vak sötétben, de nagyon kell figyelni a hegyi utakon, szóval érdemes betérni például ebbe a motelbe, és reggel folytatni az utat. Kószálnak össze-vissza az úton éjjel is, kivilágítatlanul, meg hát azt a tájat látni kell, mert hihetetlen szép. Egyszóval: nyugodtan vágjon neki mindenki, az utak jók, eltévedni gyakorlatilag lehetetlen (jól ki van táblázva) és a táj csodás. Ha van kérdésetek, szívesen segítek!
Üdv és jó utat mindenkinek!