opi1970 Creative Commons License 2011.07.21 0 0 500

Sziasztok,

Sarajevoból írok. Ha bármi kétségetek lenne a Dél-Dalmát területek, BH-n át történő megközelítésével kapcsolatban, ne legyen. Reggel negyed 4-kor indultam Kaposvárról, Drávaszabolcsnál léptünk ki, Eszék után pályáztunk kicsit a BH határig, majd Doboj felé jöttünk tovább. Az A17-es mellett a legtöbb magyarfőút elbújhat a minőséget tekintve, simán, akár térkép, Igo, stb. nélkül el lehet navigálni idáig, szerintem végig igen jól ki van táblázva az út. Összesen három helyen láttam rendőrt, azok sem mértek, "intézkedő" rendőrt csak itt Sarajevoban láttam, aki biciklivel volt, és szóvá tette egy helyi - az ő szavával élve - "gyévocskának', hogy ugyan már, legalább akkor ne menjen át a gyalogátkelőn piroson, mikor a túloldalon egy szem biciklis rendőr várakozik egyenruhában... A határokon 1 percen belül jöttünk át, tök normálisak, mikor mondtam, hogy Sarajevoban is leszünk egy napot, még el is mosolyodott a marcona BH határőr, és egy laza Csaó, és "jo útat" kombinációval köszönt el... 10 órára Sarajevóba értem úgy, hogy közel egy órát elvettek a megállások, és sok helyütt a megengedett 90 helyett is 70-nel mentem, mert van mit nézni, és nagyon kényelmes volt, meg ugye senki nem akart emiatt letolni az útról... aztán később már becsatlakozott mögém egy svájci, meg egy osztrák "öregúr" is...

Sarajevo eszméletlen hely, egyetlen nap az óvárosban elegendő volt, hogy alapjaiban kelljen átértékelnem korábbi elképzeléseimet nációk, vallások normalizált együttéléséről, az élni akarásról, egyáltalán a túlélésről, és arról hogy miként képes az ember meglátni a jót minden egyes napban...

Nyugodt lélekkel kijelenthetem, bejártam európa jórészét, de ezt a várost érdemes megnézni, ha erre visz az utatok.

Amúgy meglepődtem az árakon, csak néhány példa, egy fél literes Coca Cola hűtve, boltban 135 Ft, láttam paradicsomot 90 ft/kg áron, egy csevap tál 540 Ft főtt kukorica utcán árulva 140 ft, 3 gombócos fagyi 280 ft, stb. (Ja a fagyis srác a Ferhadiján, az RK székesegyház előtt a jobb oldalon ő az utolsó, beszél magyarul - egy jó barátja hévizi, dolgozott is ott - és nagyon segítőkész.)

(Köszönet The Rible-nek mégegyszer)