Tomekbá Creative Commons License 2011.07.11 0 0 1025

Nos, mi is most állunk hűtő vásárlás előtt és igyekeztem jó alaposan belemélyedni a részletekbe (sajnos). Ha meg vannak az alapvető paraméterek, hogy milyet is szeretne az ember (alul fagyós, side-by-side, mekkora széles és magas stb.), elég és javasolt is bevágódni pár nagy áruházlánc boltjába, mert ott van egyedül értelmezhető kínálat. Túltengés van Gorenjéből, Aristonból, sok a Zanussi és Electrolux is.

Ha szemügyre vesszük a paramétereket, az ár szépen elkezd emelkedni a szolgáltatás minőségével. Pár tényező:

-No Frost (belső levegő keringetés a párásodás ellen). Alapban a fagyókat szokják ilyenre készíteni, de a hűtőtér is lehet ilyen. Ennek is vannak fokozatai (többszörös légaram, vagy csak egy ponton egy ventillátor). Szempont, hogy mekkora helyet foglal a ventillátor.

-Energia osztály. Egy A-s és egy A++ os hűtő között a megadott értékek alapján akár 100 kWh is lehet a diffi.

-Extrák (Italadagolós, jégkocka készítős, színes LEDes világításos a gyümiknek stb)

-Világítás. Szerintem fontos, mert a normál izzós készülékek belében a világítás sok helyet vesz el, a LED-es verziók sokkal kényelmesebbek

-Szigetelés. Iszonyú különbségek vannak a tároló kapacitás terén, ami részben a szigetelés vastagságával is összefüggésben van, erre tényleg érdemes rápillantani.

-Motor típus. Sajnos nem vagyok egy szaki, csak azt látom, hogy vannak a normál (nevezzük így) motoros gépek, melyek zörögnek, kerregnek a hűtőközeg áramlása miatt. Aztán vannak az Inverteres gépek, melyeknél nem tudom, felmerül-e ez a jelnség (miért ne merülne fel...), ezeknél a lényeg, hogy nem ki-be kapcsol a motor, hanem egy elektronika a megfelelő teljesítményen működteti azt, így csak annyira megy, amennyire kell. Előnye, hogy halkabb, gazdaságosabb, hátránya, hogy drága. És van az LG-nek pl. lineáris kompresszora, amely szintén halkabb és energia takarékosabb, mint az átlag.

Ezeket érdemes átgondolni választás előtt. No meg a szimpátia, ami legalább 50%-ban befolyásol minden észérv mellett is.

Amiben nekem is segítség kellene, hogy melyik választás lehet a jobb, a Lineáris Kompresszoros, vagy az Inverteres? Valamint, hogy ezek is zörögnek, csörögnek?

Itt sokan ajánlották a Liebherr-t. Sajnos ezekből jellemzően nem állítanak ki sokat, ha meg van is, csak az olcsóbb kategória. Azt látom, hogy az árukért nem nyújtanak annyit, mint egy LG, vagy Panasonic. Nyilván-nyilván, német és jó minőségű, de nem tudok mint kezdeni azzal, ha pl. akkora a belében a világítás, mint egy baseball labda (kis tulzás :) ) és nem nyeri meg a tetszésemet a dizájnja sem.

Nekem a két említett márka van még versenyben (LG és Pana). A Samsungot az itt leírt sok kritika miatt vetem el, pedig szépek nagyon.

Üdv