Baines Kapitány, köszönöm a videót, megnéztem és ahogy a többin, ezeken is látni, hogy olyan könnyedén, szinte erőlködés nélkül kaszálnak, ezt szeretném én is elérni, s ehhez egy éles kasza kell, ami tartok tőle, nekem nincs, vagy valamit nem jól csinálok. Csak "lendületkaszás" vagyok, s a végén úgy megerősödik a karom, hogy férfi legyen a talpán, aki meg mer közelíteni :-) A viccet félre téve, valóban sokkal nagyobb lendületből kell kaszálni, mint a videókon, mert különben a felét elhagyja, vagy még többet.
Találtam egy régi kaszát, aminek az anyaga ég és föld a mostani kaszákhoz képest a régi javára természetesen, abban még volt anyag, csak az a baj, hogy már nyélre nem lehet rárakni. :-( Dédnagyapám kovács volt, de sajnos én már nem ismerhettem.
Nincs valakinek elfekvőkészletben egy igazi régi jó minőségű kaszája, amitől szívesen megválna? :-))) (lehet a lottón hamarabb nyerek, mintsem ilyet találjak)
Colizolinak:
Természetesen próbáltam már hajnalban is, közvetlenül eső után is, de az eredmény koránt sem kielégítő.
imkereinek:
Láttam én is a praktiker honlapján az S alakú, könnyű kaszanyelet, bár még kézbe nem fogtam, de megvallom, fenntartásaim vannak, mert egyetelen egy videót nem találtam, ahol ilyen nyeleket használtak volna. A forma szuper, az anyagától kicsit tartok, hogy vajon mennyire strapabíró, mert én hol füvet, hol lucernát vágok, vagyis próbálkozom.
Ilyen fanyelet szeretnék, csak sehol sem találok az országban:
és ilyen kaszaválasztékot szeretnék látni legalább egy boltban, (és ilyenkor szokta mondani anyukám, hogy dugd bele az ujjad a bilibe)
Nem is értem, hogy itthon miért is nincs hagyománya a kézikaszálásnak.
Még csak most ismerkedem vele, de már most mondhatom, úgy, hogy nincs is jó kaszám, hogy sokkal jobb, mint gépi kaszával kaszálni.
Átvitt értelemben kicsit hasonlít a tánchoz.
Találtam még pár linket, ahol hasznos infók, bemutató videók vannak, csak más elméletben tudni valamit, s más, ha gyakorlatra kerül a sor.
Az alábbi három videó tökéletesen bemutatja (szerintem) a kezdettől a végéig, mit hogyan kell, csak nálunk a beszerzéssel akadnak gondok, sajna.
Azt hiszem vagy kovácsoltatni kell kaszát, ha még vállalnak ilyet egyáltalán, vagy ki kell menni külföldre, s onnan beszerezni egy normális fa nyelet + kaszát.
Itthon bár méretkválaszték van, de hogy azon belül selymes fűre való, vagy általános célre, árokhoz, netán fás-bokros területre, na az már nincs, az pedig, hogy lány vagyok, még külön öröm, hogy hülyére is akarnak venni az eladók. Ez van.