Gondolom, nem júni, hanem július 30.-án indultok.
Indulás előtt 1-2 órával, de érdemesebb 3-4 órával előbb érni.
Kaptok majd csomagcimkét, valószínüleg már itthon.
Azzal felcimkéztek minden csomagot a kabinszámmal. A kikötőben a személyzet átveszi és a kabinotokba juttatja.
Csak a kézitáskát és az értékeket kell kézben vinni. Egy pult előtt elhaladva kérik a részvételi jegyet, bankkártyát a költőpénz zárolásához, igazolványt/útlevelet. Megkapjátok a hajókártyát. Ezután egyszerűen felsétáltok a hajóra, megkeresitek a kabinotokat. Ha nem találjátok, akkor a személyzet maximálisan segít mindenben. A csomagokat néhány órán belül beteszik a kabinotokba.
A kikötőben van örzött parkolóház, megfizethető összegért.
A hajókártyát a hajótársaság tölti fel egy reális összeggel. Legjobb ha erre a célra (is) bankkártyát visztek.
Cégenként más az összeg, nem tudom már azt sem, hogy nekünk mennyit zároltak. Úgy sejtem, a 10 napra 500 USD-t. Természetesen felnőtt utasonként. A társaság dönti el az összeget.
Amit nem költesz el belőle, az az utazás végén felszabadul, a költött összeggel terhelik a számládat. Ha fogytán a zárolt összeg, értesítést kapsz a kabinodba, hogy keresd fel ez ügyben a recepciót. Újra zárolnak valamennyi összeget a kártyádról. Megy ugyanez készpénzzel is, de az a hajón már snassz, hogy nincs kártyád.
Kávé, tea, tej, ásványvíz, gyümölcslevek ingyenesek. A cola félékért azonban fizetni kell. Továbbá minden szeszesitalért.
A sör az amerikai desztinációban 5 USD körül volt. De nem az MSC -nél. Európai viszonylatban az € a hajó pénzneme. Abban kb 3,50 lehet egy sör.
A hajóra törölköző nem kell vinni, mert a kabinban naponta (többször) cserélik, a medncéhez pedig szintén adnak egy másik színüt. Azt is igény szerint lecserélik, akár naponta többször is.
A fedélzeten minden műsor, koncert, hangverseny, szinház, mozi ingyenes. Ingyenes az edzőterem, és sok egyébb szolgáltatás. Kivétel a fodrász, masszázs, azaz a személyes szolgáltatások, egyebek. A forma 1 szimulátort nem tudom. Lehet hogy igen, lehet, hogy nem.
Ha leülsz egy bárban, nem úgy mint máshol, nem kötelező fogyasztani. Nézheted a műsort, halgathatod a zenét. Az más dolog, hogy ilyenkor szívesen iszik az ember valami finomat.
Főétkezésekhez javaslom a felszolgálós éttermeket. Több kulináris élményt ad, mint az önkiszolgáló svédasztalos.
Ha a gálavacsorákon részt szeretnétek venni, (egy hetes úton általában kettő van) elvárt öltözék a sötét öltöny és minimum a kisestélyi. (Kb. mint az operába.) Az élmény azonban felejthetetlen. Gyerek is résztvehet, egy jobb ruha neki sem árt.
Persze, mindez nem kötelező, hisz a svédasztalnál és a nem gálavacsoráknál a sportos ruházat is megfelelő.
Kivétel a poló, rövidnadrág. Ez többnyire ki is van írva. Természetesen a hajón a medencénél lehet fürdőruciban és máshol az egész fedélzeten glottgatyában, polóban lenni. Sőt, ott mindenki úgy van.
Egyébbként olvassatok vissza itt, sok hasznos infót találtok még, ami szintén hasznos lehet.
Bizonyosan most és előbbiekben én is ismétlem önmagam.
Ha további kérdésetek van, szívesen segítek.
Jó készülődést!
Üdv: Péter (skipper)