az alapjan, amit leirsz, nem tudok hozzaszolni a tanulmanyhoz. nem tudni, milyen hatteru nok voltak, hany evesek, hanyadik terhesseggel, milyen korulmenyek kozott vegeztek az amniot, mikor es miert veteltek el, hogyan tartottak b az utasitasokat, milyenek voltak a veteles korulmenyei. en azokrol a terhessegekrol tudok nyilatkozni, amiket sajat szememmel latok, es mint irtam, nem ketlem, hogy van veteles, de en meg nem talalkoztam vele.
a "nem ad 100%-os eredmenyt" nem a vizsgalat pontatlansagabol, hanem a mintavetel pontatlansagabol adodik. ha nincs elegendo magzati anyag a mintaban, ertelemszeruen nem elvegezheto a vizsgalat. amennyiben van, az eredmeny 99,999999% (ha azt vesszuk, hogy 100% nincs). ha valakinek rossz eredmeny jon ki, ott szinte a nyakamat ra, hogy mintacserelesrol van szo. ugyanis a genek nem hazudnak. vagy ott a hibas gen, vagy nincs ott. es nyilvanvalo, hogy nem a genekbol fogjak kimutatni az asztmat, vagy ertelmi fogyatekossagot, autizmust. tajekozodni kell a szurt betegsegekrol.
a kombinalt teszt celja valoban az lenne, amit mondasz, de szerintem nem felel meg ennek a kovetelmenynek. szerintem egyszeruen nem osszehasonlithato. Amniocentezis amugy barkinek jar, aki keri, de 30 felett felajanljak. (illetve a "genetikai tanacsadast")