Mikolt Creative Commons License 2011.06.29 0 0 161419

csak eppen a ket dolog nem egyenerteku. az egyik egy diagnosztikus modszer, a masik egy saccolas. a kombinalt teszt a verben jelenlevo kulonfele ertekekbol es a 12. heti ultrahangbol, valamint az anyai eletkorbol(!!) statisztikat von, ami azt mutatja meg, hogy X populaciobol ugyanolyan ertekek mellett hanynak szuletett beteg babaja. ha mondjuk 52:1000 eredmeny jon ki valakinek, az azt jelenti, hogy 1000 a tieddel megegyezo ertekekkel rendelkezo nobol 52 szult beteg babat. ez egy statisztika. nekem viszont, aki 1,6 gyermket szulok eletem soran (ez a magyar statisztika) pont nem fontos, hogy mit mutat a ngy atlag. nekem az a fontos, hogy az EN gyerekem beteg, vagy sem, nem erdekel a masik 1000 no eredmenye. ott van pl coconut75 nick, akinek ketszer ngyon alacsony arany jott ki, ami alapjan szinte biztosra veheto volt a beteg magzat, aztan van ket egeszseges fia.

az amniocentezis soran viszont tuvel mintat vesznek a magzatvizbol es az aban talalhato magzati sejteket genetikai vizsgalatnak vetik ala, egyszeruen direktben megnezik, hogy az adott baba beteg, vagy sem.

osszehasonlitani azzal tudnam, mint ha bemennel a haziorvosodhoz tudogyulladas gyanujaval es o ahelyett, hogy mellkasrontgenre kuldene, a laborleleteidbol megsaccolna, hogy tudogyulladasod van, vagy sem.

(zarojelben jegyzem meg, mert nem szeretem a mas micsodajaval verni a csalant, hogy elhiszem, hogy van vetelesi kockazata az amnionak, de en meg soha senkivel nem talalkoztam, aki emiatt elvetelt volna)

Előzmény: zso70 (161416)