AstroMAN Creative Commons License 2011.06.19 0 0 5659

Szia!

Eddigi tapasztalatom alapján a kipróbálandó ételek: caldo verde pão com soriço (portugál káposztaleves és kolbásszeletekkel töltött vastag kifli). Ezt a kettőt egyben is megkaphatod pl. ha Costa de Caparica-n a fő tértől elindusz az óceán felé, ott van egy erre szakosodott vendéglő. A kemencében sütik a kifliket, és ízlésesen tálalják. Valahol Santos környékén a folyóparton is van egy ugyan ilyen hely, de még nem voltam bent, csak kívülrő láttam.

Alkalmi jelleggel keress "frango assado"-t grillcsirke, "com molho picante" - erős szósz. Egészen jó grillcsirkét sütnek rengeteg helyen, bár kissé eldugva a turisták elől.

Bacalhau  - tőkehal: több száz féle elkészítési mód létezik, lisszabonban a Bacalhau á Brás jó, de ha nem riadsz vissza a tejszíntől akko a Bacalhau com natas is érdekes tud lenni.

Sardinhas assadas - grillezett szardínia. Pont most van az idény, kihagyhatatlan! Viszont sült krumplit senki se kérjen hozzá! Adnak, de sértődés lehet belőle (Fujjj, buta angolok fish&chips... :))

Bármilyen halat jól elkészítenek grillen, ezért érdemes sokat kipróbálni. Alig van fűszerezve, inkább nagy szemű só van rajta, de úgy pont jó. Grilllezett halhoz hidegen "vinho verde" (zöld bor)dukál, szintén kár lenne kihagyni.

Ha bírod a tengeri herkentyűket akkor "caldeirada"-t keress. Abban van 7-8 féle tengeri kűtyü -> valóságos ízbomba :)

Szerintem általában jól főznek, de ha autentikus helyet akarsz, akkor keress "tasca"-t. Ez amolyan helyi pici étterem ahova a portugálok járnak.

Ha nem mész le az Alantejo-ba, akkor LIS-ben a Casa de Alantejo jó választás ha a tájra jellemző ételeket kóstolnál.

Pastéis de Belém, Queijoada da Sintra -> kihagyhatatlan édes sütik.

Ja, és ha eddig nem kávéztál, akkor most azt is kezdd el :)

Előzmény: nettomazsola (5657)