Köszönöm a tanácsokat !
Némi reflexió - ill. egy-két kérdés :
Az OK, hogy a helyes távolság 34 mm, a vezetékmagasság pedig szabványban előírt - csakhogy én már kényszerhelyzetben vagyok, mivel a sínek alatti parafaalátét már rögzített ( vastagsága 8 mm ), a vezetékhálózatnak pedig effektív működnie kell.
Ennélfogva :
- a - még el nem készített - kavicságyazatban ki kell hagynom az oszloptalpak helyét ;
- az oszlopok talpmagasságát meg kell emelnem ( ugyancsak 8 mm-es parafa darabkával ), hogy legalább a
vágánytalpfák síkjánál legyenek ;
- a munkavezeték oldaltávolságát, és tényleges magasságát a mozdonyok áramszedőpalettája (ill. azok középvonala)
fogja kijelölni, így muszáj az oszlopokat ennek megfelelően elhelyeznem - vagyis ennek megfelelően közelítenem
a vágányokhoz..
(Merőben más lenne a helyzet - könnyebb lenne - ha a vezeték csak "dísz" volna, és - amit minden könyv ajánl - a szedők kb. 1 mm-rel lejjebb lennének a vezetéktől - hiszen ezt a csalást "alig lehet észrevenni"...)
Megnyugtató, amit a csavarokról írtál. Nálam ezeknek három rétegen kell "áthatolniuk" : alul 6 mm réteges lemez, felette egy vékony kartonlemez, végül a már említett, 8 mm-es parafaréteg..
(Vajon megtartják-e a csavart… ?)
Ami az oszloptávot illeti : : mivel két 55 cm hosszú diorámám van lesz, de felsővezetékes betáplálás csak az egyiken van, így a két dioráma “összetolásánál” az utolsó oszlop egy kétkarú oszlop lesz, a “messzebb lévő” karra a saját, a közelebbire a túlsó, másik dioráma vezetékdarabja csatlakozik. (Tudom, hogy ez “nem szabályos”, mert az igaziban az ilyen oszlopot fázishatárnál alkalmazzák, úgyhogy itt “csalni fogok…” :))))
Oszloptáv ? Az egyik - csak egyenesszakaszú diorámán – egy 36 cm-es táv lesz, és a másik a “maradék távolság”.
A másikon ívek vannak, és egy kitérő. ( Amikor megterveztem, még nem tudtam, mire vállalkozom…:))))
Hogy ott hogy lesznek elrendezve az oszlopok még végig sem gondoltam…
Feszítenem muszáj, mert ugyan csak néha-néha – de lesznek kisebb mozgások a diorámán – természetesen csak a behatárolt méreteknek megfelelő mértékben és sebességgel. (Néhány mozdonyt – főleg hangdekódereseket - átállítok felsővezetékes üzemre).
Tehát a kérdések :
1. A leírt három réteg megtartja a gári csavarokat - vagy kellene még vmi kiegészítő réteg – netán inkább ellenanyás fémcsavar volna jó ?
2. A fentiek alapján adaz rá esélyt, hogy működő felsővezeték hálózatom lesz ?: ))))