Gyurica úr Creative Commons License 2011.06.09 0 0 21457

„Bene mozdulatának lényege pedig éppen az volt, hogy VILÁGBAJNOKSÁGON csinálta és VILÁGBAJNOKOK fetrengtek előtte.”

Hogy a világbajnokságokon a futball színvonalasabb? Evidencia. Evidencia pedig az, amit nem kell bizonyítani. Persze lehet, viszont, ha bizonyítod, akkor tökéletesen kell csinálnod, különben értelmetlenné válik a dolog.

Nem cáfolod természetesen, amit állítasz, hiszen evidenciát állítasz, ám nem is bizonyítasz semmit. Mert mit jelent az, hogy „VILÁGBAJNOKOK fetrengtek előtte”?

Vegyük mondjuk Buzánszky Jenőt! Igaz, nem világbajnok, „csak” ezüstérmes, olimpiai bajnok, egy négy éven át veretlen (a világ legjobb csapatának tartott) együttes állandó tagja, majdnem ötvenszeres válogatott, na most, elhiszed nekem, hogy bármikor kicselezem? És ahányszor akarom. Pedig én soha nem voltam futballista.

Azok a világbajnokok, akikről beszélsz, 1958-ban voltak világbajnokok, sőt többen közülük még Bozsikék ellen játszottak az 1954-es VB negyeddöntőjében.

Láttad a meccset? Nemcsak a „promo”-részeket, hanem az egészet! Ha láttad, akkor tudod, 1966-ban már minden brazil világbajnoknak úgy funkcionált az aranyere, mint a vasmacska. Futtában húzta maga után a füvön, s amikor a vége beleakadt egy zsombékba, a világbajnok egyszerűen hanyatt vágódott. Ha pedig a Bene Feri éppen arra cselezgetett jártában-keltében, akkor ugyebár realizálódott a nagyszerű sportérték: „VILÁGBAJNOKOK fetrengtek előtte”.

Természetesen nem akarom lekicsinyelni Benéék világbajnoki teljesítményét, hanem viszont épp arról van szó, hogy az olimpiai teljesítményüket sem akarom alábecsülni. Ami tény: az 1966-os brazil válogatott nem volt komoly csapat. Még Pelével is szenvedtek a bolgárok ellen. Míg a magyar együttes két épkézláb válogatottal játszott a VB-n, összesen két rúgtak nekik (miközben kaptak ötöt). Tehát, hogy melyik Bene-cselsorozat volt a nagyobb teljesítmény? Az-e, amikor a világbajnoki ezüstérmes Csehszlovákia olimpia válogatottjának motivált védői között szlalomozott, vagy az-e, amikor világbajnoki aranyérmes (helyesebben: aranyeres) prosztatákat döntögetett jobbra-balra? Hát én ezt nem nagyon tudnám neked így hirtelen megmondani. Egy biztos: a szovjet válogatottban nem játszottak világbajnokok, s ha láttad a meccset, tudod: a magyaroknak esélyük nem volt ellenük. Egy pillanatig sem. A portugálokról már nem is beszélve. (Persze lehet, hogy a portugáloktól is azért kellett kikapni, hogy a szovjetek elleni vereség ne legyen gyanús. Vagy pedig azért, mert – mint ahogyan a Hofi mondotta anno – kelet-portugálok voltak.)

Előzmény: Tonton Macoute (21450)