Kösz a jókívánságot, de régi motoros vagyok (a topicindító Snuki után azt hisezm harmadik-negyedik nickként jelentem meg a topicban kilenc éve).
A műtét biztos (gyulladás utána gyógyulás hegesedéssel jár és az szűkíti be a beleket), csak az nem mindegy mikor kerül rá sor.
Mit eszek: sovány sült (olajban), párolt husok (főleg szárnyas és hal), pékárú és édesség mérsékelten, sok sajt (főleg a félkemények pl. Pannonia stb), rízs, krumpli, zöldség, gyümölcs (kivéve az aprómagvasokat, a káposztaféléket és a babot).
Egyéni, ki mit bír, tapasztalat alapján alakult ki hogy pl. a húsleves és a paradicsomos-szószsos ételek (lasagne, milánói) tej, tejszín, gyorséttermi kaják meghajtanak - ezért nem is igen fogyasztok ilyeneket - emellett semmi erős fűszerezés, forró étel, rántott ételek, buborékos ital és tömény alkohol.
Gyógyszerek: az előbb felsoroltakat mind szettem az utolsó kettő kivételével 20 év alatt, eltérő mikor milyen adagra volt szükség (bocs az előző sorból kifelejtettem a Budenofalkot, amit kúraszerűen kaptam egyszer-egyszer 2-3 hónapra) de átlag három havonta mindíg járok kontrollra, akkor is ha tünetmentes évem volt. Két-három évente egy tükrözés a biztonság kedvéért... Jelenleg az Immuran és a Salofalk 500 a gyógyszerem, mellette havonta egy B12 injekció, félévente három hónapos vas+folsav+Cvitamin-kúra, ami nemrég kiegészült egy-egy hónapos, kúraszerű kálcium és D vitamin szedéssel.
Hogy vagyok: aktivitástól függ.
De! Mindezek mellett diplomáztam, házasodtam, lakásvásároltam egyszer, kétszer, gyereket nevelek, megint egyetemezek és közben hat éve középvezetői szinten dolgozom napi 9-10 órát.
Lehet együtt élni vele...Nem gondolok úgy magamra mint egy tehetetlen beteg emberre, de tisztában vagyok a korlátaimmal, betartom amit fent írtam, nem kesergek, van kitűzött célom - lásd amit az előbbi e-mailben írtam.
Állandó tünet: a napi 5-8 wc-zés és híg széklet - de mivel hiányzik a fél vastagbelem, meg vagy 40 centi a vékonyból, ez "természetes" ( emiatt szedem a jelzett vitaminokat, kálciumot és vasat is, tisztában vagyok vele, hogy fizikailag gyenge a felszívódásra a lehetőségem.) - ez gyakorlatilag tünetmentességet jelent.