A korai meggyet és cseresznyét feltehetőleg az utolsó szemig elvitték a seregélyek, bár ez csak feltételezés a korábbi évek alapján, mert külön azért nem autóztam el, hogy megnézzem a termés hűlt helyét.
Egy nagy (valószínűleg) Érdi bőtermő meggynek vége lesz idén, egészen apró levelei, hajtásai vannak, múltkor még éltek. Tavaly meghalt egy cseresznye, de idén a két nagy (25 évnél régebbi) Germersdorfi is csúnyán néz ki. A harmadik szomszédban lévő, még nagyobb cseresznyének is ez az utolsó éve szerintem. Különösebb kéregmoly-tevékenység nem látszódik, monília nem volt, úgyhogy nem tudom, mi lehet a baj, talán baktérium? A talajszint közelében több fánál is szétnyílt kéregrepedés látható. A környéken vannak szép, egészséges cseresznyék, meggyek.
Errefelé elég sok cseresznye kel vadon, a seregélyek által elhullatott magról. Érdekes, hogy mind sarjadzik. Múltkor az elhagyott szőlőben találtam 2 fát is, amin zöld termést láttam, normál kinézettel. Megpróbálok még a nyáron sarjat áttelepíteni, ha jónak látom a termést. (Ha nem, akkor is jó lesz alanynak.)
Egy magról kelt fát anno én is meghagytam, de apró virágokat hozott, valami vadféle volt, így átoltottam, ennek egyik fele most a nagyon korai, a másik fele egy viszonylag korai. Ez is erősen sarjadzik.