Tarnaszentmária. A jelenlegi országterületen a legrégebbi templom, ahol a mai napig szertartásokat tartanak, azaz működő templom. Épp tegnap este is pont akkor sikerült hívni a gondokot, mikor mise volt. Aztán visszahívott, teljesen ismeretlenül. Kalapot le előtte. Mára megbeszéltem vele egy időpontot, és bejuthattunk ebbe a csodálatos kistemplomba.
Az épület a Sirok-Egerszólát-Verpelét felé felé hármas útkereszteződésnél egy kiemelkedés tetején áll, így bárhonnan közelítjük meg Tarnaszentmáriát, el sem lehet téveszteni. Az Árpád kort hűen idéző keleti részét az idők folyamán nyugat felé bővítették - a nyugati falban még mindig ott van a két eredeti oszlop - és elkészült a kőből való toronysisak is, mely szintén nem mindennapi.
Belül két dolgot tartok fontosnak kiemelni: a hajó északi és déli falán lévő oszlopok és a két részből álló apszis. Az ismertető szerint az apszis első része - ahová két szürke oszlopk közt lépünk be - a purgatóriumot jelképezi, míg tovább haladva - a két vörös oszlop között - a mennyországba, azaz a főapszisba juthatunk be. Falfestmények nem maradtak fenn, a hajó északkeleti oldalán találtam némi maradványokat, ahol alig felismerhető díszítések maradtak fenn. Itt található továbbá a Kárpát medence legkisebb altemploma.
A képek. Az első délről - némi légvezetékkel súlyosbítva.A második keletről, az apszis felől. A harmadik a toronysisak délnyugatról. A negyedik a ahajó északi oldalán lévő egyik oszlop lábazata. Az ötödik a nyugati oldali egyik oszlopfő a karzaton. A hatodik az apszist ábrázolja a hajó közepéről. A hetedik az altemplom keleti része (három képből raktam össze, túl közel volt), a nyolcadik az altemplom északi része.
További képek a már korábban feltett picasa oldalon :)