Sziasztok!
Hát ez a szaporítás nem egyszer volt már itt téma:)
Azon sokat gondolkodtam, mi lenne ha a Boby (nem törzskönyves) mellett lenne egy lány fundi is...Biztos, hogy innentől kezdve szeretnék minimum egy alom kiskutyust, hogy legyenek utódok, de itt már akkor szaporítónak számítanék! Tulajdonképpen lehet teljes odaadással is ezt csinálni (még a nem törzskönyves kutyusokkal is), de lehet úgy is, hogy minél több pénz befollyon minimális befektetésből, ezt csinálják nagyon sokan, ebből szeretnének meggazdagodni!!! Sajnos nincs a magyarok nagytöbbségének arra lehetősége, hogy törzskönyvezett, megbízható vérvonalból vegyenek kutyust! Ez miatt fajult el a szaporítás ily mértékben. Valakinek megtetszik egy fajta körülnéz neten és látja a minimum és a maximum árat, és mindenből az olcsóbbat veszi meg, még a kutyábol is! Persze nem sok idő kellett ahhoz, hogy belássam azt, mennyi munka is van egy tenyészetben, micsoda "pénzkidobások" vannak és mennyi időt elvesz! Látom a facebookon szinte minden 7en egy 1éves kennel eredményeit...persze ehhez az eredményekhez kutyusok is kellettek! Csak megfelelő szakmai tudással, megfelelő vérvonal megtalálásával lehet olyan sikeres kutyusokat kitenyézteni mint ennek az 1 éves kennel kutyusai!Annó ők is megvásárolták a kutyusokat, most pedig talán az ország egyik legszebb és legsikeresebb fundi tulajdonosai!
Ha belegondolok a sok-sok munka energia, benzin (szándékosan írtam bele ilyen benzin áraknál), kutyatáp, orvosi ellátások mind-mind benn vannak egy kenneltől származó törzskönyves, mindentől mentes kutyus árában! Ezt így végiggondolva és majdnem 70-80%ban biztosan tudva azt, hogy egy ilyen kutyus mennyi és mennyi sikert fog nekem elérni a kiállítások alatt, tenyésztésnél inkább megvárom azt, hogy legyen önnáló fizetésem (mint tudjátok tanulok még) legyen és utána lesz még egy fundim aki tk lesz! Persze ez mind tükrözi is az árát, ami ezek után nem is olyan sok...Mertha a tenyésztő kiszámolná azt, hogy x km volt az egyik kiállítás, x ft a nevezési díj, x ft a táp stb, stb...Akkor az a bizonyos ár amin előszőr megbotránkozik az ember, hogy mennyi az nem is sok!
Persze ha összehoz két, nem tk kutyus utódokat, akkor megszületnek a kölykök...itt már csak az a kérdés, hogy eladják-e őket 30-60000 ft-ért vagy tudatják, elmondják a vevőnek, hogy nincs tk és csak az oltások árát kérik el! Ha az oltások árát kérik el (max 10-15000 ft) egy ilyen besikeredett alomnak én azt mondom ők nem szaporítók! Ez miatt lehet bombázni engem, de én így gondolom a dolgot! A kasztrálásról meg az a véleményem, hogy fiú vagyok nekem se esne jól!!!
TK ide vagy oda, szaporítótól, nem szaporítótól származik IMÁDOM A BOBIT ÉS A FUNDIKAT!
Remélem 7végén sok-sok fundissal találkozom a CACIBon Fehérváron!!!
üdv
Kornél