zümyke Creative Commons License 2011.05.25 0 0 1634

A Gare az általában nagyobb pályaudvaroknak a neve (vonatot ilyen névvel nem láttam még),az RER pedig hát ugye az a helyközi vonatjárat. Amit Gare-nak hívnak, az általában a nagy távolsági és nemzetközi vonatok állomása.

Angliába úgy tudtok eljutni, hogy Versailles Chantierben felszálltok, és Paris Monparnasse-ig mentek, ami egyben végállomás is. Nem lehet eltéveszteni. Után a Montparnassenál át kell szállni a 4-es metróra (asszem rózsaszín vagy ciklámen színű a jelzése), és a Gare du Nord-ig kell elmenni. Az egy nagy állomás, innen megy Londonba a vonat. Indulás előtt fél órával kell ott lenni, és kb 2-2,5 óra alatt London St. Pancrasba visz. Párom már ezt is kipróbálta.:) A másik, Rive Droit-ból indultok, és Saint Lazare megállónál szálltok le, és onnan két utcányira van gyalog.

Ahamm, a  TGV az a nagy sebességű vonat. Amivel mi mentünk az olyan kb. 200km/h sebességgel zúzott, de állítólag van olyan is ami ennél gyorsabb. Nagyon kényelmes a vonat, és észre sem veszed a sebesseget, csak amikor keresztülmegy egy alagúton, mert akkor hirtelen bedugul az ember füle. Ja és amikor mellettünk elhúzott egy másik TGV, hát néha akkora csattanás hallatszott, hogy húúú. Na akkor azért érzékeltük, hogy mennyivel is megyünk.:)

A párom az itt töltött 8 hónap alatt semmire nem ment az angollal, ezt beszeljuk jól, meg törjük a franciát most már :). Sem a bankban, sem a biztosítónál, sem a gáz, víz vagy áramszolgáltatónál. Az van hogy sokan nem beszélnek angolul, vagy esetleg nem akarnak. pl. ott a kék sárga üzlet, hát ott pl. a takarítót, meg a raktárost hívták akik beszéltek angolul, és el tudtuk mondani hogy mit szeretnénk. A pékségben ahova járunk, van 4 is a kornyéken, sehol nem kommunikálnak angolul, és a madaras tecsóban is csak elvétve. De kb 3 alkalommal kerultunk olyan kasszához az elmúlt időszakban, ahol kicsit beszéltek.

Eleinte kicsit nehéz lesz a kommunikáció, de ha látják, hogy próbálkozol franciául, azért megenyhülnek és el tudsz intézni majd bármit.:)

Én a kiutazás előtt 1-2 hónappal elmentem franciát tanulni az egyik barátnőmhöz. Felkészített az alapokra, aztan abból élek meg tanulom itt is önállóan, és hát ennél jobb környezet nincs, hogy gyakoroljam. De nagyon hadarnak, szóval még nekem is vannak nehézségeim a nyelvvel.:)

Előzmény: evm100508 (1630)