zümyke Creative Commons License 2011.05.25 0 0 1629

Igen volt időnk felderíteni a terepet.

Párom 8 hónapja van kinnt, én pedig folyamatasona március eleje óta. És előtt novemberben és decemberben jöttem ki. Ezzel együtt 4 hónapja:)

Nah Versaillesnak 3 vasútállomása van. Rive Droite,Rive Gauche, és Chantier. Ezek mind közel vannak hozzátok is. Chantier van legmesszebb, az kb 15-20 perc gyalog. Mindegyik keresztül megy Párizson, csak más-más részein fut be a városba és tovább megy a környező településekre. Ezek inkább helyközi vonatok. A távolsági vonatok zömmel Párizsból indulnak (TGV). A Rive Droit a Szajna jobb partján, a Rive Gauche a bal partján (a fontosabb látnivalók mellett, Eiffel-torony, Notre Dame, Invalidusok, Louvre, szóval ez a túrista járat)megy végig, és Chantier pedig Montparnasse-ba megy(itt a közelben a Luxemburg kert, Moulin Rouge stb.). Innen pl. TGV is megy a déli városokba. Bordeaux-ban(inkább DNY) már voltunk, mert páromnak sokat kell utazni, mivel informatikus mérnök. 600km-t tettünk meg 3 óra alatt TGV-vel. Szupi volt.Na de visszatérve a lényegre. Itt egy térkép a környékbeli RER vonalakról http://www.aparisguide.com/maps/rer.htm

Első ránézésre bonyolult, de idővel nem lesz probléma.

Általában 10-15 percenként járnak a vonatok, szóval elég ha kimész, minden ki van vetitve egy monitoron. Az automatákból érdemes 10-es jegytömböt venni, mert úgy olcsóbb. De lehet egy elektronikus kártyát is igényelni, amit neked kell pénzzel feltölteni, és a bejáratnál található leolvasóval levonja az összeget és már mehetsz is. Ha bonyolultnak találjátok, megmutatjuk majd. A lényeg hogy a vasútvonalak zónákra vannak osztva és zónán belül átszálhatsz ugyanazzal a jeggyel egy másik vonatra, de ha zónán kívül szállsz át, vagy egy másik zóna állomására érkezel, akkor még egy jegy kell, csak a jegyvásárlásnál kell figyelni, de majd azt is megmutatjuk. Leteszteltük, ellenőrökkel is lehet gyakran találkozni és nem kaptunk büntit sem. :)

Hmm 8 és fél hónap, ilynekor a legaranyosabbak a babák. Gagyognak, másznak, reagálnak a külvilágra. Jól fogja érezni magát szerintem.

Az üzlet teljesen ugyanaz mint otthon, és alacsony áron be tudod rendezni a lakást. Igen asszem costorama a masik. Ott még nem voltunk, párom szerint kicsit gagyibbak a cuccok, mint a kék-sárgában. Legalább is a reklámújságok alapján ezt tapasztalta.

És nekünk a CDG messze lenne, és kocsival nem nagyon járunk be párizsba csak ha muszáj, mert nagy a forgalom, lehetetlen parkolot találni, ami van az is nagyon drága és inkább átmegyünk Plaisirbe, ami autópályáról megközelíthető és dugó idején is jól lehet haladni.

Hát nincs mit, szívesen segítünk. Tapasztaltuk, hogy milyen nehéz a kezdet akkor is, ha csak ketten vagyunk, na de egy kisgyerekkel meg pláne.

Itt a környékben nincs Tecsó, csak a "madaras" változat :D,de az viszont nem olyan, mint Magyarországon. Egy fokkal azért jobb, és sokkal nagyobb:)

Mi csak oda járunk, mert itt az üzletek azért drágák, ugyanis a helyet kell megfizetni. :( A bagett szerintem olcsó az itteni viszonylathoz képest. De néhány hónap után ti is megunjátok majd :) Nagyon sok péksüti van, azok drágábbak, de isteni finomak. Hát habos babos sütit nem veszünk, mert nagyon műanyagnak néz ki, és még drágább. Inkább itthon sütök, és most már a kenyeret is én sütöm, mert itt az is drága.

Egy fél kilós kenyér 2-3 euro, de ez tényleg finom. Van olcsóbb is de az meg olyan keményhéjú és nehéz, hogy gyilkolni lehet vele. A liszt olcsó, csak instant élesztőt lehet kapni, nincs túró, és nincsenek baromfi belsőségek (pl. csirke zúza, vagy csirkemáj, szív stb.) Jah és libát sem lehet kapni, csak elvétve nagyon ritkán. Inkább a csirke, kacsa, nyúl, marha amiből nagyobb a választék. De majd meglátjátok.

Nah jó sokat írtam.

Szóval ez van :)

De majd jó lesz, ha már túl lesztek a költözésen.

:)

Előzmény: evm100508 (1628)