Libánál ha van sötét hely, ahova tojhat, és a tojófészek tollpelyhes marad, akkor előjön a kotlás. Ezt nagyüzemben tartástechnológiai hibának nevezik. Az egyszerű ember meg örvendetességnek.
Libánál viszont nem szabad alatta hagyni a tojást, össze kell gyűjteni, és kezelni, hogy keltethető legyen a tojás. Nekem sajnos helyhiány van, és nem engedhettem ki őket, mégis az összes tojóm elkotlott. A lényeg, ha azt akarjuk hogy megkotoljon, olyan tojóhelyiség kell.
Az, hogy kikel-e a liba, attól függ, hogyan volt előkezelve a tojás, és hogy termékeny-e. Nálam személy szerint 5 tojó kotlott egy helyre, sajnos itt is a helyhiány volt és nem tudtam különzárni 4 tojót, hogy csak 1 maradjon. Ez azt eredményezte, hogy a tojás sosem volt hűtve. Nem egyszerre száltak le a tojásról. 16 tojásból volt egy pár, amelyikben elhalt embrió volt, amely a fejlődés középső szakaszában pusztult el. 100% megfulladt, mert nem volt sose olyan hogy minden tojó leszálljon. Ebből megtanultam, hogy leközelebb inkább megoldom az átrakást, minthogy mindegyik 1 helyre üljön. Jah a végeredmény az volt, hogy egy sem kelt ki, mert mind megfulladt és ki sem fejlődött