Reventlow Creative Commons License 2011.05.22 0 0 363

Maconka Szent István templom.

Ha Nagybátony felől közeledünk hozzá, és balról feltűnik a templom, előtte érdemes leparkolni autóval, ott van is rá hely, valamint megláthatjuk az asztalosműhelyt, ahol a kulcsot elkérhetjük. Az asztalosmester a legnagyobb készséggel és udvariassággal nyitotta ki a számos lakattal védett ajtót, majd le is káderezett, és kiderült, a fatornyosban is végzett munkát  - tanúsíthatom, hogy igen szép munkát - és nem mulasztotta el azt sem megemlíteni, hogy augusztus huszadikán ünnepélyesen egy tizenöt méteres kettőskeresztet fognak állítani, mely a legnagyobb lesz a világon. Mikor megmutattam a nyakamban lévőt, megállapítottuk közösen, hogy annál biztosan nagyobb lesz:)

Ugyanakkor a részt vevők áldásban is részesülnek majd Szent István királynak az apszis déli falában őrzött áldásosztó ujjával.

A templom maga kívülről nem túl látványos, bár alakja rögtön árulkodik építésének idejéről ( első kép).Az igazán lenyűgözőek - azon az érzésen kívül, ami mindig elfog, ha ilyen épületbe lépek - a benn található faliképek, melyek igazán nagy épségben maradtak fenn( második kép ). A karzatról fényképezve is gyönyörű látvány ( harmadik kép ). A hajó látképe is ízléses, kiegyensúlyozott ( negyedik kép ). Kiválasztottam még két faliképet, egyet az apszis déli falán, lenn látható az említett ereklyét rejtő fülke is ( ötödik kép ), másikat a diadalív északi oldalán ( hatodik kép )

Csak ajánlani tudom ezt a kis gyöngyszemet.

Előzmény: Reventlow (360)