Tomanovics Gergely Creative Commons License 2011.05.18 0 0 214

Ez jó kérdés. Szerintem a nagyobb bitrátájú (kevésbé tömörített) videó ki- és betömörítése kevésbé erőforrásigényes. Maga az adatmennyiség nem jelenthet gondot, még egy hagyományos SATA merevlemez adatírási sebessége is gigabit/s körül van, tehát 50 darab 20 megabites videó valósidejű, párhuzamos lejátszásának se kell gondot okoznia.

Ami viszont a processzorra hárul, az a képkockák folyamatos ki- vagy betömörítgetése. Minél nagyobb a tömörítés mértéke, és minél bonyolultabb tömörítési algoritmust használ az adott codec, annál inkább igénybe veszi a gépet a művelet. Egy kevésbé tömörített videó (pl a régebbi digitális kamerák által szalagra rögzített DV AVI, amely nem is HD, mégis 25 megabites fix bitrátát használ) gond nélkül szerkeszthető egy gyengébb gépen is valós időben, egy h.264-hez viszont már nem árt a minimum 2 magos proci és 2 giga RAM.

Szerintem a mai merevlemez-árak mellett - egy terát utánad hajítanak 15 alatt - érdemes a lehető legnagyobb bitrátát alkalmazni, bár nem tudom hogy ez állítható-e a mostani gépeken (én még csak most készülök megvenni a Nikon D5100-at)

Előzmény: Traubi (213)