Baltib Creative Commons License 2011.05.16 0 0 2027

ÚÚÚ köszönöm a sok véleményt, azt hiszem a kérdésem egy elég komoly eszmecserét elindított:)

Alapvetően ami miatt kérdeztem, hogy eredetileg gázkazán let betervezve, de a ház hőszükséglete extrém kicsi eltt, így a gázkazán nem modulálható annyira le, hogy ne fűtse túl a házat. Itt jött az egyik megoldás, az elektromos kazán (aminek a fenntartási költsége magasabb, de mindenképp terveztük a napelem kiépítését, így a későbbiekben ez megoldódik).

Ha viszont elektromos kazán van, akkor nem kell a gázkazán kéménye, nem kell beköttetni a gázt a házba és jön a gond a tartalékkéménnyel! Ha ugyanis nincs tartalékkémény (aminek a mi esetünkben 600 eFt körüli költsége lenne, Schiedel Absolut), akkor nem kell tetőkibúvó sem (aminek alapvetően rosszabb a szigetelése), így eltűnik a hőhíd a tetőn mind a kéménynél, mind a tetőkibúvó esetén.

Mi nem csak a kémény elhagyását nézzük, hanem a gázkazános és tartalékkéményes fűtés helyett az elektromos kazános megoldással megspórolható összeget. Ezek alapján a gázbeköttetés nélkül (engedélyeztetés+kiépítés: 45 eFt + 100 eFt), kémény költségek nélkül (150 eFT a gázkazánhoz + 600 eFt a tartalékkéményhez) és tetőkibúvó nélkül (160 eFt), plusz az olcsóbb elektromos kazánnal (250 eFt vs 350 eFt gázkazán: 100 eFt spórolás) a mi spórolásunk a költségek terén már 1 millió felett lenne, amivel azért már érdemes foglalkozni.

Nyilván a kémény költsége csak egy tétel ebből, de ha már nem építek kéményt a gázkazánhoz, akkor miért ne hagyjam el a másikat is, amit amúgy se használnék. Ha egy kéményt felhúzok, akkor már úgy vagyok, hogy legyen meg a másik is...

A tartalékfűtésnél én se értem, hogy a meglévő tartalék kémény miért jelent azonnali megoldást. Azalatt begyújtani úgy se fog senki. (ezenkívül nálunk az építész a háztartási helyiségbe tette, ami aház egyik sarkában van). Ha pár napos kimaradás van és oda kell tenni akár kazánt, akár kandallót, több időbe tellik, mint átvészelni ezt az időszakot, pláne egy kifejezetten energiatakarékos háznál. Nálunk egy komoly átállás esetén mondjuk rá lehetne kötni a mennyezetfűtést, de ilyen mértékű átalakításba nem mennék bele, mert van tartalékfűtés!!

Sokmindenről volt szó a tartalékfűtés esetén, de egy kimaradt, amiben mi a kezdetektől fogva gondolkoztunk. A Biokandalló. Nem tudom mennyire szertitek vagy nem, de ez kémény nélkül működik, 3-7 KW-os fűtőteljesítménye van, ami nálunk az egész házat fel tudná melegíteni, de másnál is simán a nappalit. Mi azért döntöttünk emellett, mert szerettünk volna kandallót, de nem vagyunk az a tűzrakós fajta és nem akartunk  kandallóval bajlódni még akkor sem, ha annak sokkal jobb a hangulata. Látvány elemnek raktuk be úgy, hogy bármikor egyszerűen begyújthassunk, ha szükség van rá. Ezzel viszont fűteni is lehet és tartalékfűtésnek tökéletes. Gyorsan beszerezhető és beüzemelhető, nem függ áramtól és kéménytől, megfelelő teljesítménye van...

Egy ilyen környezetben remélem el tudják engedni a tartalékkémény megépítését, mert azzal mi sokat tudnánk spórolni.