"Mert az nem megy, hogy a kondenzvíz a levegővel ellentétesen áramoljon."
Pedig muszáj: a levegőnek kifele kell mennie (miközben egyre hidegebb lesz), a kondenzvíznek meg a melegebb felé kell folynia (hogy meg ne fagyjon).
"Tutira nem fog működni."
Ha elég nagyok lennének az egyes légcsatornák ahhoz, hogy a levegő képes kifelé áramlani, miközben egy-egy vízcsepp szemben képes legördülni, az lenne a megnyugtató számomra. Ezért is félek a túl keskeny/vékony légcsatornás hőcserélőktől. Érzésem szerint hosszúkás légjáratok esetén (pl Paul sakktáblás hőcserélő vagy ez a mostani, amit csoportos beszerzés alatt van) kb 4 mm az alsó határ, lapos légjáratnál (lemezes hőcserélők) pedig legalább 3 mm, ami ennél keskenyebb, azoknál én már a vízcsepeket egy-egy pici záródugónak érzem.
Persze lehet, hogy mindez csak az én elméleti hülyeségem és a valóságban ez valahogy megoldódik magától, de nem tom hogyan.
"Tulajdonképp nem is a kimenő levegőt kéne mérni, hanem a kimenő ág kondenzvíz által áztatott leghidegebb (legalsó) pontját."
Nekünk a lehidegebb (legszélső/legkülső) pontot kell mérni, ahol víz van, azt a víz szerintem melegíti (bármilyen furcsán is hangzik ez).