"De ez nem energiatakarékos áramkör!"
Ha nem az, akkor megy a hidegoldalra és megoldja az előfűtésemet :-)
Milyen az energiatakarékos módszer? Mert végülis most épp az a cél, hogy nyerjünk energiát.
Két potit is elbír az áramköröd (persze, akkor már marha jó meleg lesz a környezetében).
A befúfás motorját is hideg oldalra teszem, az is termel egy kis hőt és akkor számolgatás után mondjuk -10 fokig jó is vagyok, de mi a helyzet nyáron? Előfűtöm a 30 fokos levegőt Brrrr.
Marad az eredeti megoldásom, a talajban lévő 200m kpe csövemet rákötöm a fűtési pufferre, télen kikapcsolom, nyáron, belekeringetem. A falfűtés elé kötök egy direkt kört, amit autóhűtővel beviszek a hőcserélő elé, télen lassú áramlással előfűtök vele pár fokot, nyáron meg a puffer hideg vizét küldöm bele, meg a falakba.
De hogyan vezéreljem az áramlást? Csinálhatnám egy egyszerű keverőszeleppel, de akkor kell, még egy szivattyú, hidrováló és egyebek, ez túl sokba kerül és túl bonyolult.
Azt hiszem az lesz a legegyszerűbb, ha veszek rá egy soma csapot, a hőcserélő belépő oldalára meg teszek egy hőmérőt és nem hagyom nulla alá esni a hőt. Egy tél alatt pedig tapasztalati úton rájövök, a megfelelő szabályozásra.
A rekuperátor doboza is mindenből lehet, most arra gondoltam, hogy megoldom műanyag lemezből, amit a vízkezelő cégek használnak a műanyag tartályaikhoz. Szerencsére a magyar cégek 80%-a épp nagykanizsai, ezzel szerencsém van.
Az ajtaját pedig megcsinálhatom víztiszta polikarbonátból, hogy a nagypapa fél ágyként mutogathassam is. :-)
Az statikus töltéssel probléma lehet?